Експерт: Няма да има неоторизирано изтичане на данни на 9 юни

Експертът по киберсигурност и консултант към ЦИК доц. Златогор Минчев вижда смирение в политиците поне на Разпети петък, но големият въпрос е как ще се справят като минат изборите.

„Този софтуер на машините е базиран на това, което се използва на местните избори, така че е познат и процедурата е по-облекчена. Предложило сме някои неща, които да подобрят процеса. Влезли са в методиката и се надяваме да видим как ще се случва практически. Следващата седмица публично ще бъде анонсирана методиката, която е доста по-добра от миналата година и няма да има неоторизирано изтичане на данни“, обясни той в „Денят ON AIR“.

По думите на госта машините са доста по-сигурни от хартиените бюлетини.

„В една част не могат да бъдат направени фалшиви бюлетините, не могат да станат невалидни и така лесно да бъде продаден вотът. Затова не е много удобен машинният вот на някои от политическите играчи. Няма значение какво има на флашката и има ли грешка при резултатите, то е само за сведение. Вашият глас се отчита от бюлетината“, разясни доц. Минчев за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че хеш кодът е уникалната компилация за всички машини. Хеш кодовете са два – единият е на ядрото, другият е на софтуерната компилация. Хеш кодът е с уникални пароли вътре. Това е ниво на защита, което позволява избирателят да вярва на тези машини и не е фалшифициран софтуерът, подчерта доц. Минчев.

Гостът обърна внимание, че всички модерни държави гласуват с електронни бюлетини през мобилните си телефони, а обработката на данните става много по-бързо.

„Трябва веднъж завинаги да вземем решение дали ще ползваме хартиено, или електронно гласуване. Машините изразходват много сериозно флашките. Най-вероятно ще минем към електронно гласуване“, посочи доц. Минчев.

Той е на мнение, че едва ли някой ще инвестира 100-200 млн. лв. да си купи мандат за европарламента, но е важно как броим гласовете по места. А добрата новина за гражданите е, че сега ще се вземе предвид последното преброяване по ГРАО.

Доц. Минчев отбеляза, че има риск от изборите 2 в 1, защото гражданите се притесняват, а бюлетината е дълга.

„На машината е по-бързо, но пък и за двата избора има преференция. Бюлетините на машините за гласуване могат да се разлистват, а след потвърждаване на гласа ще можем да се върнем и да променим избора си“, разясни експертът.С

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg