Експерти: Как да разпознаем фалшивите новини в предизборна кампания

Във всяка предизборна кампания сме затрупани от много информация, дезинформация и фашливи новини. В тази предизборна кампания има риск и да се окажем затрупани от съдържание, което е генерирано от изкуствен интелект. Как да разпознаем фашливите новини и как да разберем дали политиците ни говорят истини, в предаването “Българи сутрин” Максим Бехар и Християн Даскалов дават повече подробности.

„Има три вида психологически операции. Прилагат се както от вражески структури, така и от партньорски. По-опасни са сивите психологически операции, в които има елемент на истина и елемент на фалшификация. Пускаш едни записи – ако са генерирани от изкуствен интелект и са лъжа, когато бъдат опровергани с технически средства, операцията ще се срине“, коментира експертът по киберсигурност Християн Даскалов.

Даскалов е на мнение, че фалшивите профили лесно могат да бъдат опровергани, но за да стане това, държавните служби също трябва да си свършат работата. Експертът по киберсигурност допълва, че “когато службите се занимават с това кой разпространява т.нар. мрежа от сайтове, уебстраници, които са гъби, и това е организирана кампания, се активира частта със заплаха срещу националната сигурност. Без образование, което е наш ангажимент и намесата на службите, няма как да противодействаме на такива кибероперации”.

Даскалов е на мнение, че предизборната кампания е подходящ момент да бъдем критични към информацията, която достига до нас.

Според PR експерта Максим Бехар сме невнимателни към това, което четем и виждаме по време на предизборната кампания. „Появата на социалните медии и засилването на тяхното влияние изведнъж им даде идентификация, каквато навремето имаше и се казваше: „Във вестника пише“. С изкуствения интелект влизаме в територия, в която всичко трябва да се проверява“, каза Бехар пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че политическият маркетинг в България в момента се намира в криза.

„Знакът „стоп“ е единствено и само в публичността и верификацията на хората, които пишат. Създаването на фалшиви новини трябва да бъде криминализирано. Когато това стане, когато всички профили са публични, всичко ще бъде наред“, допълни Бехар.

PR експертът каза, че по време на кампанията вниманието трябва да бъде насочено към това кое е истина и кое не. „Политиците са публични личности. Записите трябва да бъдат достояние на обществото. Кампанията беше вяла“, анализира той.

Бехар коментира и думите на президента Румен Радев вчера, който каза: „Самозваните ни евроатлантици са страхливички и неспособни“, като изрази мнение, че такъв тон не бива да се използва от политиците, особено от държавния глава.

Даскалов обясни, че защитата срещу фишинг атаки е заостреното внимание, това може да се прилага и спрямо политиците и кампанията преди вота.

„И в двата случая има по-тежки последствия. Преди броени часове беше осъществена една от най-големите кибератаки в съвременната история – личните данни на 560 млн. души по целия свят бяха уязвени. Беше атакуван портал за закупуване на билети“, съобщи Даскалов.

Експертът по киберсигурност даде съвет как да се предпазим: „Във виртуалното пространство използвайте различни пароли. Не давайте повече данни от необходимото“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg