Една легенда се завръща: „Яйцето“ в СУ живее нов живот

Едва ли голяма част от сегашните студенти в СУ знаят какво е „Яйцето“. То бе легенда на миналия век, претърпяло десетки метаморфози, но запомнено най-вече като дома на дисидентите в СУ, родило началото на българската демокрация.

Като заведението за преподаватели, където сервитьорката Мамето сервираше кюфтета и ракия на хората, попаднали в заверата за първите демократични промени. Сред тях – бившият президент Желю Желев, философът и политик Николай Василев, историкът Николай Генчев. По времето, когато в „Яйцето“ се е забърквал омлетът на демокрацията, десетки български учени тръгнаха към политиката, за да установят по-късно, че са на различни позиции в нея.

Някои от тях премериха шпаги и не оцеляха – всъщност повечето, защото бяха най-наивните в идеите си за пътя, по който трябва да тръгне държавата. Малцина предвидиха правилно новото време, защото то наистина бе за политици, правещи бизнес, а не за учени, правещи политика. Но пък  „Яйцето“ обрасна със субкултура и се превърна в легенда – място, където за първи път се е чел „Фашизмът“ на Желю Желев, място, където започнаха студентските стачки. където през 2013 година студентите, които стачкуваха, бяха избрали място за щаба си. В определени исторически периоди то бе невзрачна част в историческия омлет, а в други – място за подялба на политически позиции.

След което „Яйцето“ – легендата на СУ, едно помещение с овални размери, си остана просто яйце – преподавателски стол, където свободомислието  вече не е Бог знае колко интересно, защото темата за съвременната политика се коменира от всички без оглед на образование и, както е казал Вазов, „раса, пол, занятие“. В интерес на истината, имало е период, в който въпросното „Яйце“ е било и физкултурен салон на университета, и салон за рехабилитация, а се твърди също, че е било предвидено за параклис, когато сградата е построена първоначално.

В спомените на част от преподавателите са разкази как „органите“ ги привиквали да дават показания посред нощ, а те казвали /Николай Василев/ –  „Мамето тъкмо ми е донесла кюфтета, да не станат зян“. После си поискал и обратно кола от районното – „Нали Ви казах, че ще ми изстинат кюфтетата“. В по-късен период мястото бе с достъп и от преподаватели, и от студенти – след Десети ноември нищенето на темата какво трябва да бъде бъдещето ни бе съвсем равноправна и на практика не доведе до нищо, освен до уеднаквяване на правата на студенти и преподаватели в студентския стол.

Впрочем, темата има същата отправна точка и днес, няма ги само Мамето, кюфтетата и ресторантът, а без тях, осмеляваме се да предположим, и деморацията не е същата.

В тези дни „Яйцето“ се събуди за нов живот – след близо 20 г. емблематичният ресторант в Ректората на Софийския университет вчера отново отвори врати – обновен и превърнал се в модерен конферентно-изследователски център.

Средствата идват по оперативна програма „Наука и образование“, а идеята е политическите теми, които се обсъждат, да са не по-малко съществени от драмите, които са кипели в истинското „Яйце“.

Поради липсата на средства за ремонт преди години пространството дълги години стои затворено. Преди няколко години то получава нов шанс за живот – в лицето на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, който го обновява и превръща в модерен изследователски център. Въпросният център е един от 4-те центъра за върхови постижения, финансиран по оперативна програма „Наука и образование“ преди 5-6 години. Бюджетът му бе 30 млн. лв., като освен СУ, който е водещ, в изпълнението му участваха още 4 висши училища – УНСС, НСА, ТУ-София и Великотърновският университет, 6 института на БАН, Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София. Една от заложените идеи в програмата на центъра бе именно пълното преустройство на „Яйцето“ в Ректората.

Сега „Яйцето“ разполага с голяма конферентна зала за около 120 души със съвременна апаратура, която е най-модерната в СУ. Към нея има и втора зала – за около 30 души. Изградени са и лаборатории – 19 на брой, с каквито досега Университетът не е разполагал. „Една от тях е лабораторията за реставрация и консервация на културни паметници“, обясни проф. д-р Оля Харизанова, водещ координатор на центъра. Тя приветства гостите във възкръсналото „Яйце“, което, по думите й, оттук нататък ще дава възможност за „среща с духовността“.

В новите зали ще се организират конференции, ще се правят изследвания и ще се възстановяват документи и книги – не само от Софийския университет, а и от всички партньори на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. „Яйцето ще е отворено за всички колеги, които искат да проведат своите инициативи“, обеща проф. Илчев при откриването.

А когато един дом на мисълта започне да събира будни умове, да се надяваме, легендата ще се завърне. Е, без Мамето, кюфтетата и гроздовата, но нали на всяко нещо в един момент му идва краят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg