Европа затяга мерките срещу бежанците, няма да приема криминални елементи

Темата за конфликтите с бежанци у нас – с отзвук и в Европейския парламент. Новият пакт за миграция и убежище на Европейския съюз предвижда по-засилен контрол по границите. В новия пакт за миграция, подготвен от Европейския парламент, е заложено в Европа да не се допускат бежанци, които имат криминално досие, а нелегалните мигранти да бъдат екстрадирани в рамките на няколко дни.

Пактът предвижда щателна проверка по границите, а експерти ще преценяват кой се опитва да влезе с фалшив паспорт. Ще заработи и механизъм за релокация, в който други държави от Европейския съюз ще помагат за преразпределението на мигрантите. Именно така ще се гарантира и сигурността на границата ни.

Според евродепутата Ангел Джамбазки обаче, България е временна спирка по пътя към целта.

свързани

„Тези хора искат да отидат в Западна Европа. Те не искат да дойдат в Харманли да карат такси. Идеята им не е да карат такси. Идеята е да вземат германски социални помощи, германска кола, германска жена и квартира. Той в Харманли не иска“, каза Джамбазки.

А Петър Витанов от ПЕС е категоричен, че поредните конфликти в страната ни изместват фокуса от важните теми.

„Темата е изкуствена, темата цели да промени политическия дебат и определени политически партии да получат дивидент. Ако ние не може да се справим с 400 души, които бедстват, бягат от война или търсят по-добри условия за отглеждане на техните деца, за какъв Шенген изобщо може да става дума“, коментира Витанов.

свързани

Към момента мерките за сигурност в София са засилени, а ситуацията около Центъра за бежанци в София е спокойна.

„Сега властта се опитва да потуши пожара, който е направила. Всички мерки, които се опитват да вземат, са след дъжд качулка. Нелегалната миграция трябва да бъде спирана на границата, не на „Витошка“ и в „Овча Купел“, добави Джамбазки.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Източник: Bgonair.bg