Дъщерята на Младен Маринов в деловия кръг на Божков и Цеките. Просто бизнес или властови чадър?

Какво е общото между бившият вътрешният министър и настоящ кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов и воюващите хазартните босове братя Найденови и Васил Божков? Свързващото звено е знойната брюнетка Силвия Младенова Маринова, която му е дъщеря. Освен обещаващ модел, според про-правителствената преса, дъщерята на бившия вътрешен министър се оказва и съдружник в различни юридически лица с хора и от двата иначе воюващи лагера.

Кариерата на Младен Маринов във висшите сфери на властта започва през 2017 г., когато става главен секретар на МВР, а после и министър на вътрешните работи. Преди това обаче той също заема важни постове. От юни 2013 г. е заместник-директор на СДВР, а от 2014 г. става неин директор. Маринов беше уволнен от Борисов заради връзки с Пеевски, а също и заради бруталността на полицията срещу протестиращите през лятото на 2020 г. Сега той се завръща на бял кон като водач на листата на ПП ГЕРБ за София-Област. Самият той скромно се представи като кандидат от „гражданската квота“.

Докато Маринов е директор на СДВР и бори престъпността, неговата дъщеря влиза в делови съдружия с приближени на Васил Божков. По това време хазартният бизнес на Божков процъфтяваше и той нямаше никакви проблеми с властта, но сега е считан от прокуратурата за „най-опасния българин“. По ирония на съдбата сега Маринов ще се бори с Божков на политическото поле. Изпадналият в немилост олигарх окачествява властта на ГЕРБ като „хунта“ и обещава да разкрие компромати в хода на предизборната кампания.

Автомивка с човек на Цеките

На 27 11 2015 г. започва недългото съдружие между Силвия Младенова и Никол Костуркова – дъщеря на бившия служител на ГДБОП Марио Костурков. В месеците, след ескалирането на конфликта между Божков и Найденови, бившият антимафиот се превърна в герой на няколко статии на медии, угодни на властта. По думите на Костурков, статиите са поръчани от Васил Божков, за да го дискредитират. В различни публикации, чиято достоверност той отрича, Костурков е описан, като „уволнен от системата за корупция“. Самият той отрече да е така и обясни, че се е пенсионирал от МВР през 2013 г., като си прибрал 20-те заплати и сега си взема пенсията. Бившият служител на ГДБОП отрече да е или да е бил служител на Efbet. Костурков разказа, че през 2014 г. започнал работа в БФС, като експерт по интегритета и в противодействието на манипулиране на мачове. През 2017 и 2018 г. имал и консултантски договор с „Еврофутбол“, за противодействие на уредени мачове.

„Божков лично беше казал на Боян Найденов да ме махне и да прекрати консултантския договор с Еврофутбол. Това е.“

Информацията от Наплийкс обаче сочи, че не е само това. Фирмата „Еврофутбол“ на Найденови и Божков е декларирала възнаграждения за Костурков пред НАП през 2014 и 2015 г., тоест, преди консултантските му договори и по времето, когато дъщеря му е съдружник със Силвия Младенова.

Иначе Костурков не отрича близостта си със семейството на хазартните босове, с които се познавал още от 1993 г.  За съдружието между дъщеря си и тази на Маринов, Костурков обясни, че искал да ѝ създаде  бизнес. Дъщеря му била приета да учи медицина, а Стефан Найденов му дал място да си направи автомивка, в която дъщеря му станала съдружник със Силвия Младенова. Фирмата се казва СИЛНИК КОНСУЛТ.

Общата фирма на Маринова и Костуркова с автомивката.

Никол Костуркова обаче напуснала фирмата, няколко месеца след като фирмата започнала да функционира. Тя не успявала да съчетае учението и работата на автомивката. Делът на Костуркова във фирмата е изкупен от МВД – 05, компания в която Силвия Младенова и Станислава Маринова имат участие. Последната, видно от декларацията на Младен Маринов е негова съпруга и майка на Силвия.

И в бизнес-мрежата на Черепа

Дъщерята на Младен Маринов е свързано лице и с дясната ръка на Васил Божков – Черепа в строителния бизнес  –  Орлин Георгиев Хаджиянков. Това се случва чрез фирмата М ИНВЕСТ 20. Учредителните актове и движението на компанията сочат, че компанията стартира през 2015 , като еднолична собственост на Пламен Пламенов Димитров. Месец и малко по-късно, към края на март 2015 г. от ЕООД дружеството е променено в ООД и Силвия Младенова става съдружник на Пламен Димитров. В края на октомври 2016 г. дружеството мести адреса си на ул. Стефан Караджа 7. Към края на април 2017 г. Силвия връща дяловете на Пламен Димитров, а М ИНВЕСТ 20 отново се превръща в ЕООД. Последната актуализация е от март 2018, когато като едноличен собственик на капитала е вписан Орлин Георгиев Хаджиянков.

Силвия Маринова

През март 2017 Пламен Димитров, докато все-още е съдружник на Силвия Маринова, влиза в съдружие и с дъщерята на Хаджиянков – Кристина Орлинова Хаджиянкова в компанията ДИЗАЙНО.  Тя също се намира на адрес на Стефан Караджа. На 27 октомври 2017 Димитров вече е едноличен собственик на капитала на ДИЗАЙНО ЕООД. Това се случва малко преди да излезе от  М ИНВЕСТ 20.

На адреса на ул. Стефан Караджа 7 са регистрирани още няколко от фирмите свързвани с Васил Божков и Орлин Хаджиянков. Например компанията ФОРБС БГ  , където дъщерята на Хаджиянков – Кристина Хаджиянкова е съдружник с Елена Николаевна Москвичева. Компанията придоби известност при опит да реализира концесия за добив на минерали и инертни материали в североизточния дял на Малешевска планина, на 1 км от гр. Кресна и 800 метра от с. Горна Брезница, в центъра на екологичната мрежа „Натура 2000”.

Силвия Маринова също е била в съдружие и с Елена Николаевна Москвичева през 2014 г. в ОЛК инвест груп. На следващата година двете съсобственички прехвърлят дружествените си дялове на Нина Тодорова. Адресът на фирмата все още е на ул. Стефан Караджа.

В заключение, Силвия Маринова е в съдружие с хората на Цеките и Черепа в периода 2014-2017 г., докато те са все още са ортаци и между тях няма конфликт. Междувременно нейният баща е шеф на СВДР, а после и главен секретар на МВР. Дали знойната красавица би била толкова желана за бизнес партньор без ключовите позиции в СДВР на нейния татко е въпрос за много милиони.

Източник: bird.bg