Докъде ще стигнат скандални връзки в съдебната система?

Към схемите за влияние в правосъдието бе приобщен и убитият Алексей Петров. Името му бе споменато от Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков, които говориха пред депутатите във временната Комисия в парламента. Тя бе създадена, за да проучи всички факти, свързани с дейността на показно разстреляния Мартин Божанов.

„По всички факти и имена, които се изнесоха от Ивайла Бакалова и бизнесмена, с когото живее на семейни начала, народните представители смутено мълчаха и искаха конкретни имена кой е свързал Бакалова с Нотариуса, за да се състои тази тяхна среща, където са поискани 100 хил. евро, за да излезе той на свобода. Г-жа Бакалова знае тези имена, но не би ги казала, защото изтичането на имена може да постави под заплаха от институционална намеса тези хора. Каква е гаранцията, че от самите депутати няма да изтече информация относно тези имена?“, заяви адвокат Велислав Величков за Bulgaria ON AIR.

Още по темата

29 фев 2024 18:00

91

Гостът посочи, че по време на заседанието са се споменали доста имена на хора от Специализираната прокуратура, магистрати и техни шефове.

„Появи се за пореден път името на бившия специализиран съдия Ушев, който е бил герой по почти всички мерки, както и съдия Галя Георгиева – бивш член на ВСС. Спомена се разговор с бившия главен прокурор Цацаров. Няколко дни по-късно е излязла заповед за задържане на г-н Денков. Той е задържан на 1 септември – ден преди Великото народно въстание през 2022 г.“, разказа адв. Величков в „Денят ON AIR“.

По думите му от всеки ъгъл изскача името на прокурор Йордан Петров от СГП – човекът, който е прекратил досъдебното производство срещу Петьо Еврото.

След споменаване на имената в комисията днес, не е последвало предложение от народните представители тези хора да бъдат извикани, изтъкна адвокат Велислав Величков.

Според него Борислав Сарафов не е трябвало да поема функциите на главен прокурор, тъй като той е следовател и никога не е бил прокурор. Директорът на НСлС е заместник-главен прокурор, но само по разследването, отбеляза адв. Величков.

„Много дълго време беше протакано назначението на специалния прокурор Даниела Талева. Част от прокуратурата се държи като прикриватура – прикрива свои хора, които са участвали в престъпления срещу правосъдието, осигурявайки паралелно правосъдие. Прокурор Зартова ми каза, че са носени неподписани прокурорски актове, за да бъдат одобрени от главите на семейство и да се дадат съответните поръчки“, посочи още юристът.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg