Доган събра част от актива на ДПС, но без Пеевски, подготвя обръщение

След седмица на трусове и политическо напрежение в редиците на ДПС днес част от актива на „Движението за права и свободи“ се събра при почетния председател Ахмед Доган в лятната му резиденция в Росенец. На срещата присъстваха депутатите, които бяха изключени от парламентарната група на ДПС и тези, които гласуваха срещу кабинета „Желязков“.

свързани

Първи за срещата с почетния председател на ДПС пристигна отстраненият от парламентарната група Рамадан Аталай. Преди дни той обясни, че Ахмед Доган е поискал движението да не подкрепя правителство на ГЕРБ.

В лятната резиденция в Росенец минути преди насрочената за 13 ч. среща пристигнаха и други депутати и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. По информация на Bulgaria ON AIR другият съпредседател, който гласува в подкрепа на правителство на ГЕРБ – Делян Пеевски, не е бил поканен. А след продължилата 3 часа среща с Доган, Джевдет Чакъров обобщи разговора за бъдещето на партията. 

„Необходимо е ДПС да се върне към нормалността, което означава автентичното ДПС, с функциониране на колективните органи, диалог, съобразно нормите в устава на партията. Очаквайте позиция от д-р Ахмед Доган„, обясни той.

свързани

Чакъров беше категоричен, че трябва да се положат всички усилия за да има стабилност в държавата.

Нови избори не е най-доброто решение„, смята той.

А изключеният от парламентарната група Джейхан Ибрямов публикува обща снимка с Ахмед Доган с надпис „връщане назад няма“.  

свързани

Сред гостите беше и Филиз Хюсменова, която подаде оставка като депутат, мотивирайки решението си с ниските резултати на изборите за 50-ото НС във Варна. Младежкото ДПС излезе с позиция във Facebook, че плътно застава зад почетния председател Ахмед Доган. 

Въпреки че от ДПС твърдят, че до разцепление няма да се стигне, ако все пак трусовете се задълбочат и този сценарий стане факт, тогава „Движението за права и свободи“ няма да е втора политическа сила и президентът Румен Радев ще трябва да връчи втория мандат на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg