Добър улов на лефер във Варна – една от най-вкусните и най-скъпи риби

Започна есенният риболов. Варненските рибари се радват на добър улов от лефер. Това е една от най-вкусните и най-скъпи като цена черноморски риби. Изкупува се на 25-30 лева за килограм и се продава на борсата за 40-45 лева. Рибарите казват още, че в мрежите им има и много хамсия и зарган.

Очакват скоро да се увеличи и улова на чернокоп, който ще се продава на цени от 5 до 15 лева.

Стефан Стефанов е рибар повече от 25 години.Той разказва, че рибарлъка не е за всеки, рибата не влиза във всяка мрежа и не кълве на всяка въдица. Всичко в рибарството е свързано с упорит труд и опит, но е нужна и немалка доза късмет.

„В морета има изобилие от лефер. Хубав и като количество и като размер. Проблемът е че това е хищна риба, бърза, изключително бърза риба. Ако днес е на петия метър, утре е на петнайстия, в други ден на осемнайстия.Търсим я и в брега и на дълбокото.Толкова е бърза,че ако сега е тук, след два часа е в Бяла или в Обзор“ , каза рибарят.

Според рибарите един есенен риболов никога не си прилича с друг.

„Преди три години беше годината на чернокопа. Даже вестниците писаха, варненци вместо трушии, запечатват чернокоп в буркани, но всяка година е различно“, каза Стефанов.

Да си рибар днес е не само поминък, но и предизикателство. Дните са дълги, работата никога не спира, а „дъх солен в косите“ не е само куплет от песен.

„Рибарлъка е много тежък изнурителен труд.Ранно ставане, вълна, студ или слънце. Ние сме като парашутистите -стефираш си мрежите, за да можеш на другия ден, като ги пускаш , сами да текат“, каза рибарят.

А в края на дългия работен ден, рибарите с усмивка и леко намигване признават, че независимо от това какво се е хванало в мрежите, най-хубавата риба си остава продадената.

 

Източник dnes.bg