Димитър Главчев е служебният премиер!

Narod.bg отново безгрешен – както първи написахме още на 25 март шефът на Сметната палата Димитър Главчев бе посочен от президента Румен Радев за служебен премиер до избирането на редовно правителство в 50-ия парламент.

В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. Това потвърдиха току-що от прессекретариата на президентството.

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Истински се надявам президентът да не посочи Димитър Главчев, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък. Припомняме, че през 2017 година Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание.

Причината беше решението му да отстрани лидера на БСП от две заседания на парламента, след което лявата опозиция отказа да участва в пленарните заседания. „Ние от ГЕРБ демонстрираме различен аршин – когато има проблем реагираме веднага, за разлика от други“, каза Главчев тогава. Обясни, че оставката му е морален акт и няма да оценява какво е направил, защото смята, че е спазил правилника.

„Правя го, за да се възстанови нормалната обстановка в залата и да не се хвърля сянка върху председателството, за което се полагат много усилия“, допълни Главчев преди време.

Главчев бе шеф на парламента от 19 април до 17 ноември 2017 г., а на 28 юли 2023 г. бе избран от XLIX Народно събрание за председател на Сметната палата с мандат от 7 години. Идея на Димитър Главчев бе създаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание.

Съветът осъществява страничен и професионален „прочит“ на определени аспекти от дейността на Сметната палата, без да нарушава нейната независимост и самостоятелност. Той е роден в София и е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС.