Две години война в Украйна: Многохилядни шествия в Европа и арести в Русия

Светът отбеляза втората годишнина от началото на войната в Украйна с многохилядни демонстрации в подкрепа на Киев. В Русия най-малко 49 души са били задържани по време на антивоенни демонстрации в памет на руския опозиционер Алексей Навални, чиито тленни останки бяха предадени на майка му вчера. В Москва е имало 13 ареста – най-много от всички градове.

И през тази нощ в редица области на Украйна беше обявена въздушна тревога заради руски нападения. Предупреждението бе и за района на Киев и Харков. Задействана е украинската система за противовъздушна отбрана срещу руските атаки с дронове „Шахед“ в района на Запорожие, съобщи още Киев. 

свързани

През изминалото денонощие на интензивен обстрел е била подложена Сумска област, където са регистрирани близо 200 експлозии. Продължават ожесточените сражения и в Донецка област. 

На втората годишнина от началото на руското нашествие в Украйна лидерите на страните от Г-7 посетиха Киев, за да заявят подкрепата си.

„Ще сме до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, отсече председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

свързани

Tя обяви още, че Комисията ще отпусне първи транш от 4,5 милиарда евро следващия месец. Украинският президент Зеленски призова съюзниците си от Г-7 „навременно“ да предоставят военна помощ на страната му. Ротационният председател на Г-7 – италианският премиер Джорджа Мелони, подчерта: „Продължаваме да подкрепяме Украйна в правото ѝ да се защитава. За тази цел военната помощ е наложителна. Благодарим на всички онези мъже и жени, които преди две години не избягаха, а избраха да се борят.

свързани

Годишнината от началото на руското нахлуване в Украйна беше отбелязана с демонстрации в големите градове на Германия, Франция, Великобритания, Португалия, Швеция и още десетки европейски държави. Хиляди излязоха по улиците с украински знамена и призоваха за край на войната. 

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg