Двама софийски кметове в мрежите на Мартин Нотариуса – как се стопи 7,5 дка имот до УМБАЛ „Света Анна“

Двама районни кметове на София са разследвани по подозрение, че са част от корупционната мрежа на Мартин Нотариуса, научи ексклузивно Narod.bg от свои хора в МВР.

Вече е ясно, че главният архитект на район „Младост“ Росица Семова, нейната колежка Кремена Цонева, както и други лица от администрацията, са на мушката като част от бандата за имотни измами на разстреляния на 31 януари т.г. „уреждач“ на съдебни дела Мартин Божанов, съобщиха наскоро от разследването.

След убийството на Божанов последва лавина от разкрития за връзките му с прокурори, адвокати, съдии, следователи и полицейски служители от всякакъв ранг, а в списъка на въвлечените в срасналата се с държавата мафиотска структура на Нотариуса изплуваха и мастити общинари начело с тандема Семова – Цонева.

Мартин Божанов се оказа свързан и с арх. Росица Семова
Росица Семова и колежката й Цонева са попаднали във фокуса на разследването срещу Мартин Божанов и групата му заради открити копия на внушителен брой преписки от район „Младост“– над 80, при серия от обиски в имоти на Нотариуса, извършени от СДВР в първите дни след убийството му.

Твърди се, че съвместно с главния архитект на „Младост“, Мартин Божанов и съучастникът му Славчо Йорданов са изнудвали представители на строителни фирми за издаването на констативни актове и протоколи за установяване годността на отдавна приключили строежи и издаването на технически паспорти и енергийни сертификати.

Таксата за издаването на Акт 16, изисквана от Мартин Божанов и бандата му от строителни дружества, е достигала до 200 000 евро. Има документирани случаи на прехвърлени на подставени лица на Нотариуса жилища в току-що въведени с подписа на Росица Семова в експлоатация административни и жилищни сгради на територията на „Младост“.

Сега източник на Narod.bg разкри фрапиращи подробности – далаверата с имоти в „Младост” върви още от времето на арх. Румен Русев, който беше кмет на района докато главен архитект беше настоящият кмет Стефан Стефанов.

За Стефанов Narod.bg осветли серия престъпни деяния, останали незабелязани от прокуратурата на Борислав Сарафов.

Реклама

Арх. Румен Русев стана кмет на мястото на арестуваната и вече излежаваща присъдата си Десислава Иванчева, на която беше зам.-кмет. На местния вот през 2019-а се опита да стане кмет на „Младост“, но събра едва 1530 гласа, т.е., 4.13% подкрепа, затова се ориентира към ОбС като съветник от „Атака“.

Твърди се, че за каузата са похарчени 500 000 лева, които прокуратурата може да се поинтересува откъде са дошли и в чий джоб са потънали.

Теодора Сумрачка
Според наличната информация трябва да се провери и каква е ролята в имотната схема на Мартин Нотариуса в „Младост” на Теодора Сумрачка, която откарай време е шеф на отдел „Управление на общинската собственост и жилищния фонд”, т.е., всичко покрай съставянето на актове за общинска собственост минава през нея.

Като пример източникът ни посочи терен от 7,5 дка на гърба на УМБАЛ „Света Анна“, който има акт за общинска собственост, но в който общината не е влязла във владение нито при кметуването на Румен Русев, нито при Стефан Стефанов, затова е отстъпен на фирма до… Мартин Нотариуса.

Данните сочат, че именно Теодора Сумрачка е връчила оригиналния акт за общинска собственост на когото трябва, просто защото тя държи актовата книга на район „Младост”, а целта е да не може да се разплете схемата с терен за плътно застрояване, който струва милиони.

За нейно съжаление, обаче, Narod.bg научи, че копие на оригиналния акт е внесено в КНКОНПИ покрай разследването срещу кметицата Десислава Иванчева, така че и.ф. прокурор №1 Борислав Сарафов отново има повод да покаже дали може да свърши някаква работа, или предпочита да дреме с широко затворени очи в удобния си офис…

И до днес имотът се стопанисва от строителна фирма, приближена до Нотариуса, който редовно посещавал кабинета на кмета-архитект Румен Русев.