„Да, България!“ прие мандат за коалиционното споразумение с ПП

Националният съвет на „Да, България!“ прие мандат за участие в започналото предоговаряне на коалиционното споразумение с цел надграждане и разширяване на коалицията ПП-ДБ. Това се казва в съобщение на партията, изпратено до медиите.

Ето и пълния текст на позицията:

„На свое заседание, проведено днес, Националният съвет на ПП „Движение Да България“ прие мандат за участие в започналото предоговаряне на коалиционното споразумение с цел надграждане и разширяване на коалицията ПП-ДБ.

Националният съвет констатира, че тежката изборна загуба изисква сериозно и задълбочено усилие за промяна и надграждане на работата на коалицията, защото само така може да се гарантира, че тя ще може да започне да си връща загубените избиратели. Националният съвет потвърди решението за това народните представители от „Да, България!“, в рамките на общата парламентарна група на ПП-ДБ, да бъдат опозиция на модела на управление на ГЕРБ и ДПС.

Националният съвет обсъди предстоящите процедури за промени в устава и избор на нови национален съвет, национална контролна комисия и председател на Движението.

Националният съвет, изхождайки от необходимостта от надграждане и развитие на коалицията ПП-ДБ, но и от предприемането на сериозни мерки за промени, с оглед изключително лошия резултат на изборите и натрупалите се слабости и проблеми в работата, прие мандат за участие в разговорите за предоговаряне на коалиционната формула, за което вече има съгласие между трите партии в коалицията.

Мандатът предвижда гаранции за надграждане и разширяване:

• механизми за колективно вземане на решения и представителство;

• запазване на идеологическите идентичности на формациите в коалицията, като условие за разширяване на тяхната обща подкрепа;

• единна и съгласувана комуникационна политика;

• подбор на кандидати за изборни позиции, основан на качествени критерии;

• насърчаване на включването на граждански кандидати и използване на преференции при гаранции за етичност;

• честен диалог с избирателите“, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg