Данъците няма да се вдигат до края на годината, 4 закона бавят 652 млн. лв. по ПВУ

Народните представители се скараха заради решението на европейските институции да отложат поне с година присъединяването ни към Еврозоната. Те поставиха вчерашния отказ на ЕК да ни присъедини към еврото – като тема за спорове в пленарната зала. 

„Направо да се запише датата 1 януари 2043 г. Иначе ще продължат разходите за сметка на гражданите. В ход е една бандитска процедура за унищожаване на българската финансова независимост„, заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 

свързани

„През септември – октомври ще има ъпдейт на доклада и дотогава ще сме покрили критерия. Българският лев е стабилен, защото котвата му е еврото, а не рублата“, каза Йордан Цонев от ДПС.

„Няма институции, няма единна политика, дори не можем да приемем нещо да сработи – всичко това е наследено. Тези, които го започнаха, са „Продължаваме промяната – Демократична България“, Божков и Радев, всички, които са протестирали“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

свързани

За да обясни кога ще можем да плащаме в евро, депутатите извикаха в пленарната зала служебния министър на финансите.

Очакванията са не по-късно от края на годината и критерият за инфлация да бъде изпълнен. След  това страната ще поиска изготвянето на извънредни доклади от ЕК и ЕЦБ, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета“, уточни Людмила Петкова.

свързани

Освен невъзможността да влезем в Еврозоната, страната ни е заплашена и от забавяне на парите по Плана за възстановяване. За да получим още 652 млн. лева парламентът трябва да приеме още 4 закона в срок до 6 месеца. 

Министър Петкова съобщи още, че до края на тази година няма да има повишаване на данъците.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Източник: Bgonair.bg