ДАЗД: Нарастват подадените сигнали за деца в риск


ДАЗД: Нарастват подадените сигнали за деца в риск

Снимка: ДАЗД

Близо 6300 са обажданията на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за първото тримесечие на 2024 г. Данните показват, че в първите месеци на годината, в сравнение с последното тримесечие на 2023 г., има нарастване както на обажданията, така и на подадените сигнали за дете в риск, съобщиха от пресцентъра на ДАЗД.

От 1 януари до 3 март тази година сигналите за дете в риск са 405. За същия период са проведени близо 2100 консултации. Над 1000 деца са потърсили консултация на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД, като повечето обаждания са от момчета. Въпреки че момичетата търсят по-рядко консултантите на телефонната линия, те по-често подават сигнали за дете в риск. Една от основните теми, по които децата се обаждат на НТЛД 116 111, са трудностите, които срещат в общуването както между връстници, така и с възрастните.

„Зад тези близо 6300 обаждания стои нечия история. Често деца, които търсят консултантите на НТЛД, имат нужда да бъдат чути и да поговорят с някого. Затова НТЛД е толкова важна и необходима както за тях, така и за екипа на ДАЗД, който полага усилия за постоянното ѝ усъвършенстване и надграждане. Защото НТЛД 116 111 е мястото, където всяко дете и всеки възрастен, загрижен за дете, ще бъде изслушан и ще получи необходимата подкрепа“, каза председателят на ДАЗД Теодора Иванова.

Цифрите показват и тревожно покачване на постъпилите сигнали за суицид – 13 и самонараняване – 10. За сравнение за цялата 2023 г. сигналите за суицид са 23.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg