Горанов: Радев се опитваше задкулисно да участва в различни политически субекти

Румен Радев се наложи да ръководи изпълнителната власт от първите дни на своя мандат. Дали това го провокира в годините да има особен афинитет, критичност и отношение към изпълнителната власт, дали така възприема мандата на президентската институция или съдържанието на конституционните си правомощия, но това, което се случва в момента, е последица от всичко, което той като отношение към изпълнителната власт и парламентаризма проведе. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов в студиото на „Опорни хора“.

Той отбеляза, че политическата криза в България е стартирала през 2020 година.

„Проблемът на Радев е, че той се яви през годините като най-голямата политическа сурогатна майка. Той, знаейки, че по Конституция нищо друго не може да направи, освен да президентства, се опитваше през цялото време да участва задкулисно в творчеството на различни политически субекти. В подобни неща са упреквани и президенти преди него, но той най-нетърпеливо и най-агресивно се опитваше да се включва на този терен. Това, което се случва в момента между него и Пеевски, е нещо съвсем естествено“, заяви Горанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

3 фев 2024 19:42

53

Гостът изрази същото мнение като множество политолози и анализатори, че при съмнения за корупция от страна на президента или друг политически лидер е необходимо да се подадат сигнали и да се разследват съответни доказателства.

„Това, което постигна Пеевски, отмъщавайки си на всички тези, които се опитваха през годините да го демонизират, е свалянето на Радев от амвона, който той се опитваше да заема, и го вкара в политическата кал, където с негово желание или без, ще трябва да участва. Макар и избран мажоритарно, влизайки в този политически дебат и влизайки в обяснителен режим, той застава до политиците, с които иска да се съизмерва“, добави Горанов.

По думите му изпълнителната власт в България е слаба.

„Когато имате слабо правителство и слабо лидерство, всеки, който е по-енергичен и знае какво трябва да се направи, по-лесно му се чува гласа. Когато имате слаба изпълнителна власт, парламентът изпъква. Това е част от политическата криза, която започна 2020 година и не виждам да свършва скоро“, посочи Горанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *