„Голяма политическа грешка“: Николай Денков омекна към Мария Габриел, готов е на всичко

Далеч по-мека позиция за това дали кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел трябва да заеме поста изрази премиерът в оставка Николай Денков. Той заяви, че е готов на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до стабилно правителство. В момента Денков е в Брюксел за заседание на лидерите на Европейския съюз.

В сряда финансовият министър в оставка Асен Василев заяви категорично, че “Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България“.

Днес обаче Денков смекчи тона, като каза, че Габриел е направила голяма политическа грешка, от която обаче преговарящите страни ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да намерят начин да излязат. На въпрос дали Мария Габриел трява да бъде премиер Денков не отговори категорично: „Дали тя трябва да бъде премиер – не знам. Това трябва да се обсъди в хода на преговорите“. Според премиерът в оставка разумното решение е да се седне на масата на преговорите.

Денков нарече “груба грешка“ намерението на герберите да вкарат в дневния ред на днешното парламентарно заседание гласуване само Мария Габриел да е премиер. Съгласно Конституцията, по думите на Денков, министър-председател и Министерски съвет се гласуват в един акт. Относно настояването на ГЕРБ Асен Василев да не бъде част от кабинета, премиерът в оставка лаконично каза, че не „зачерква никого“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера даде на дясното обединение един ден да решат каква ще е съдбата на правителството.