ГЕРБ спира преговорите за кабинет, Пеевски ще върне втория мандат на Радев

В очакване президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че спира преговорите за съставяне на правителство.

„Няма да участваме повече в преговорите и това го казахме ясно пред всички“, заяви Борисов.

И след липсата на подкрепа за кабинета Желязков, лидерът на най-голямата политическа сила беше категоричен.

„Борисов и Пеевски като комбинация след вчера рухна. Показаха си лидера на новата сглобка Костадин Костадинов, Кирил Петков седеше и гледаше с Денков как Костадинов се разпорежда“, допълни лидерът на ГЕРБ. 

свързани

Въпреки уверенията на Йордан Цонев от парламентарната трибуна, че ДПС ще направи всичко възможно за съставяне на правителство в рамките на този парламент, днес лидерът на парламентарната група излезе с ново решение.

„Вторият мандат, виждате, че няма подкрепата да се случи. Призовавам президента да забърза процедурата, да не я бави. Ще отидем, ще върнем мандата, след като го получим. Третият мандат се вижда също, че няма да е успешен. Ясно е, че вървим към избори„, каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

свързани

Надежда за правителство виждат обаче Възраждане, които търсят обединение срещу ГЕРБ и ДПС.

„Пет политически сили в този парламент обясняваха по време на кампанията как не трябва ГЕРБ и ДПС да се допускат отново във властта. Това е достатъчно добра основа за формиране на мнозинство“, коментира председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.   

„Почти е невъзможно съставянето на правителство с втория и с третия мандат“, посочи депутатът от БСП Деян Дечев. 

Президентът предстои да връчи втория мандат на втората политическа сила ДПС. Все по-възможно е страната да отиде на нови парламентарни избори.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Източник: Bgonair.bg