ГЕРБ и ПП-ДБ на нисък старт за преговори за ротацията

Преговори за правителство ще има. Днес и двете политически сили си отправиха различни оферти. Първо от ПП-ДБ поканиха ГЕРБ на разговори утре. От партията на Борисов им отговориха – предлагат срещата да бъде в събота.

„Преговори ще има. Ние сме сериозна партия“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„В петък, в удобно за тях време, в Народното събрание, ги каним да започнем преговорите„, отбеляза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

свързани

Но преговорите ще са с условие – Мария Габриел да каже с кои министри ще работи. 

Аз не искам Мария Габриел да се чувства послушко или да се чувства, че преди нещо да каже, трябва да се обади да пита някого. Тя трябва като ги почувства и да каже“, категоричен бе Борисов.

„В случая президентът не ни е виновен. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза“, смята лидерът на ГЕРБ.

свързани

Вместо да отговори на Борисов, Петков вече мисли за какво трябва да се говори на срещата утре. 

„Българските граждани се интересуват от това. Не ги интересува политическите – кой ще вземе какви кресла, какви портфейли. Те искат да знаят някой ще ги пази ли от високи цени, някой ще ги пази ли от фалшиви новини“, заяви Петков.

Дадената вчера оставка на премиера и днес остави тлеещи искри и разминаване между ПП-ДБ и ГЕРБ кога е трябвало Денков да се оттегли. 

„Аз не знам защо за толкова неща не си държат на думата, а това са се хванали, че на 6 март точно трябваше да се даде. Можеше да се даде понеделник, вторник сряда…“, подчерта Борисов.

свързани

А според опозицията преговорите за правителство вече били започнали, но на тъмно. 

„На тихи места се водят преговори как ще си разпределят баницата. Няма да има избори. Тези хора няма да дадат властта“, смята депутатът от БСП Румен Гечев.

В унисон с утрешния празник преговарящите екипи ще са 4 жени от ГЕРБ, които се изправят срещу 4-ма мъже от ПП-ДБ. И ще видим дали ще има бяла роза за оптимистичен край на преговорите.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *