ГЕРБ даде последна отсрочка на ПП-ДБ до утре в 12 часа

Преговорният екип на ГЕРБ – Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян начело с Мария Габриел, даде брифинг за резултата от разговорите с ПП-ДБ за ротацията

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са се провалили, тъй като втората политическа сила не е приела нито едно от предложенията на хората на Бойко Борисов, съобщи „24 часа“.

„Имаме фундаментално различие по това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор“, каза Мария Габриел на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ.

Все пак Габриел няма да върне на Радев директно празната папка утре. „Това не е моят стил“, каза тя.

„Исканията са на масата. Те трябва да бъдат приети такива, каквито сме ги казали, с ясните аргументи и доводи или ние виждаме кой всъщност може да тласне държавата към това тя да няма стабилно правителство“, обясни тя.

ГЕРБ е дал последна отсрочка на ПП-ДБ до утре в 12 часа.

На въпрос дали ГЕРБ очаква в следващите няколко часа от ПП-ДБ да се съгласят на същия кабинет, а само Денков и Габриел да си сменят местата, Деница Сачева отговори: „Осем дни ние преговаряме и много ясно поставихме на масата това, че искаме да имаме равнопоставеност в управлението. Няма как да се твърди, че ГЕРБ-СДС трябва да бъде просто един гумен печат на реформи, които някой е измислим някъде, но не иска ние да участваме в тях и не иска ние да бъдем включени в управлението, така че да има реална равнопоставеност“.

„Разбрахме, че колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта“, каза Сачева. Искат да направят реформи, но без да споделят властта. Всяко от имената за министри, които ГЕРБ предложили, било отхвърлено. Не се съгласили и за евентуална бъдеща министърка заради фалшиво видео от предизборна кампания. Според нея всичко, с което правителството се гордее, е работа на ГЕРБ.

„Още след първия кръг преговори стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаме общи точки, но имаме и различия. За нас България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорност, което означава пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението“, каза Габриел.

И разказа хронологично преговорния процес за ротацията:

„Първата промяна дойде с искане за промяна в ротацията. тя беше свързана с поста министър-председател и министър на външните работи. След това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам. Спомняте си, в този момент говорих с парламентарната група и излязохме със споразумение. Отново пред всички вас. Още в началото много ясно съм споделила какво е неприемливо за мен в този меморандум. След това се проведе дебат в Народното събрание, при който дори нас, министрите, ни нямаше. Тогава дойде оставката. напомням, че нищо не налагаше оставката, докато не бяхме изговорили детайлите“, каза тя.

„Стигнахме и до момента, в който поставихме нашето споразумение. Нека го кажа – спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията ние нямаме. Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор“, каза Габриел.

Тя разказа, че по време на разговорите е чула „много епитети“, но не е обиждала колегите си. Чула е и фразата, че случващото се ще има отражение върху кариерата ѝ, включително и извън България.

„За нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена в управлението. При цялото ми уважение поставихме рамка, предложихме приоритети, база, механизъм за решение, състав на правителство – да е ясно кой носи отговорност, за какво. Дори и днес, виждайки, че все още има различия и че е важно да си дадем време да изчистим детайлите, предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера, да има възможност за смяна на министри и да продължим да работим по споразумението. Това бе категорично отхвърлено“, разказа Габриел.

Тя увери, че в ГЕРБ остават убедени, че в управлението съставът, приоритетите и реформите трябва да вървят ръка за ръка.

На въпрос дали това означава, че страната отново отива на избори тя отговори: „Ако няма промяна в това, което ние сме заявили, че съставът на правителството е също толкова важен колкото приоритетите за страната и реформите, да, ще върна празен мандат“.

„Мисля, че имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли, и за изказване на това, което всяка от двете страни мисли. Стигнали сме до момента, в който ние още повече като мандатоносител не можем да приемем идеята ГЕРБ да бъде третиран по различен начин освен равнопоставен и да има ясно споделена отговорност“, каза тя.

Първоначално, ПП-ДБ са отказали договорени до момента квоти за министри на ГЕРБ и всякаква възможност партията на Бойко Борисов да има повече от едно министерско кресло. След това е било отказано и подписването на коалиционно споразумение, като през цялото време ПП-ДБ са настоявали да се говори само и единствено за регулаторите. При обсъждането на имена за министри от ГЕРБ предложенията са били атакувани персонално. Финално от партията на Бойко Борисов предложили да не се договаря в момента ново правителство или споразумение, а да се извърши първоначално договорената ротация – Мария Габриел става премиер, а Николай Денков – вицепремиер. И това е било отказано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *