Ген. Ралчев за МВР: Течът на информация е навик в службите

Скандали продължават да тресат МВР и Агенция „Митници“. Днес служебният премиер смени двама зам.-вътрешни министри.

„Гротескните видове снимки, които излизат, очертават една не съвсем привлекателна дейност. За мен това е контролирано, вече няма нищо тайно, нещо което тази вечер излиза като показания, може утре да излезе в медиите. МВР и прокуратурата трябва да вземат мерки този теч да престане. Обезсмислят се отделните видове защитени свидетели. Това, което се показва в уродлив вид – може да си сгрешил, но ако имаш достъп до висши ешелон – „дайте да ме кръстите еди как си, за да съм недосегаем“, коментира председателят на Управителния съвет на Национална служба „Безопасност и охрана“ ген. Румен Ралчев в студиото на „България сутрин“.

По думите му течът на информация е станал навик в службите и в „много уродлив вид“ политическата система влияе на неполитизирани учреждения като прокуратура, МВР, съда и дори това вече не се крие.

„Назначаването на „наши хора“ гарантира, че той трябва да е лично предан и да ни дава информация. Каква е гаранцията, че само МВР може да вербува престъпния контингент? „Ето ти часовник за 50 000 лв., ето ти 200 000 евра, ще ми вършиш дребни услуги“. Много пагубно е влиянието на политиците в МВР. Кадровият подбор не е на самия министър или естественият подбор, който се изисква, той е с посочване. Една част от биографията се изчиства, друга се подсилва“, заяви ген. Ралчев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че за никого не е тайна как се действа, когато „едра риба“ стъпи накриво – „започват да го скубят, после започва контраматериал, който става опасен за тези служители, не за него“.

Според ген. Ралчев министърът на вътрешните работи има достатъчно работа, за да се занимава с координацията на изборите. Тя, по думите му, трябва да се извършва от човек, който е освободен от ежедневната си дейност и е запознат с изборните похвати на МВР, политици и криминален контингент.

„Най-вероятно това ще е бивш министър на МВР, високопоставен служител от йерархията в държавата, който е минал по всички стъпала и е наясно с този процес. Защо не и един бивш председател на ЦИК“, посочи ген. Ралчев.

Във връзка с рокадите в службите за сигурност експертът по национална сигурност коментира, че те също са част от политическата бухалка.

„Не би могъл един министър-председател в рамките на два дни да се запознае така детайлно с качествата на един зам.-председател на ДАНС, за да го освободи – или му е показано, или е разчистване на сметки“, заяви ген. Ралчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg