Ген. Попов: Въпросът с казармата опира до възнаграждението и условията на труд

След близо 2 десетилетия без наборна военна служба – нужно ли е връщането на задължителната казарма?

„Този въпрос е доста актуален и от доста време се поставя. И е въпрос, който трябва да бъде обмислен, трябва планиран, но и трябва да бъде широко обсъждан, защото виждаме, че в Украйна се разчита на мобилизация. В Русия – по същия начин, но така трябва да се направи така, че да бъде работещ и хората да приемат, че това е необходимо“, каза бившият началник на отбраната ген. Константин Попов в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му е важно как това ще се приеме от хората.

„Дори да кажем, че ще върнем някаква част от наборната служба, ако този вариант не заработи и хората, които трябва да влязат в армията, кажат „Не“ и намерят изход, заминавайки за чужбина, цялата идея отива по дяволите. Трябва да се направи сериозен анализ на заплахите. И министърът има право да знае дали е застрашена националната ни сигурност“, допълни ген. Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че трябва да се мисли за цялостната картина, а не на парче.

„Имаше период, в който се полагаха усилия, като че ли тогава тенденцията беше положителна. От няколко години се връщаме към обратното. И тук въпросът е винаги за възнаграждението, да, то е важно, но трябва да се имат предвид условията на труд, работата, отношението към службата. Много важен е въпросът какво е нашето възпитание и отношение към работата, дали ние сме отдадени на това да работим в интерес на общността“, добави ген. Константин Попов.

Той е на мнение, че ние сме се фокусирали върху това какво още ще придобиваме: „Но за мен първи приоритет е това, което сме го купили, да може да работи, да сме сигурни, че има достатъчно въоръжение и достатъчно подготвени хора, инфраструктура. В изграждането на инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ изоставаме. Това не е добра новина“.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *