ГДБОП разби група, източила над 800 хил. лв. от банкови сметки


ГДБОП разби група, източила над 800 хил. лв. от банкови сметки

Снимка: БГНЕС

11 души са арестувани след специализирана полицейска операция в София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в с. Железница и с. Медковец, съобщиха от МВР. Престъпната група е източвала банкови сметки.

Закопчани са двама хакери, набирачи на финансови мулета и мулета.

Според първоначалните данни от разследването в периода от април до август 2023 г., чрез електронно банкиране, са достъпени сметките на 12 български граждани и юридически лица. От тях са нареждани преводи към предварително подготвени банкови сметки и картови трансакции в интернет или към акаунти в платформи за покупко-продажба на криптовалута. Част от сметките са открити на името на задържаните. Средствата, които по предварителни данни са в размер на близо 800 хиляди лева, са усвоявани веднага.

В рамките на операцията са извършени претърсвания на 18 адреса и 6 автомобила, както и обиски. Иззети са мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи. Разпитани са свидетели.

Всички 11 задържани са привлечени като обвиняеми. На трима от тях е наложена мярка за задържане до 72 часа, на други седем – „парична гаранция“ в размер между 5000 лева и 10 000 лева, един е с „подписка“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg