В САЩ ще извършат първата екзекуция с азот

Върховният съд на САЩ отказа да спре екзекуцията на осъдения на смърт Кенет Смит, който ще бъде умъртвен тази седмица с помощта на азотен газ. Това е изцяло нов метод, който някои експерти определиха като забулен в тайна заради опасения, че може да доведе до прекомерна болка или дори мъчение.

Смит трябва да бъде екзекутиран по време на 30-часов прозорец, започващ от днес и завършващ утре. Обвинен е за участието му в поръчково убийство през 1988 г. Държавата преди 14 месеца прекъсна опита да бъде екзекутиран чрез смъртоносна инжекция, пише „24 часа“.

Миналата седмица Смит и неговите адвокати поискаха от Върховния съд да спре екзекуцията, за да имат време да докажат, че екзекутирането на затворника чрез азот би било твърде жестоко наказание, нарушаващо Конституцията на САЩ.

Все пак съдебните спорове продължават преди насрочената екзекуция на Смит чрез азотно задушаване – метод, който само Алабама, Оклахома и Мисисипи са одобрили и никой не е използвал. Единствено Алабама, от която е Смит, е очертала протокол за метода. Той дава информацията, че служителите планират да отровят затворника чрез маска.

В отговор на решението на апелативния съд, главният прокурор на Алабама Стив Маршал каза: „Докато Смит вероятно ще обжалва пред Върховния съд на САЩ, моята служба е готова да продължи битката за убитата от него Лиз Сенет. Две съдилища вече отхвърлиха твърденията на престъпника. Уверен съм, че Върховният съд ще застане на страната на справедливостта и че екзекуцията ще бъде извършена утре“.

По време на неуспешната екзекуция на Смит през ноември 2022 г., в опит да получат достъп до вените му, служителите са причинили на затворника „тежка физическа болка и психологическо мъчение, включително посттравматично стресово разстройство“, пишат адвокатите му в жалбата си до Върховния съд.

Екзекуцията на Смит ще отбележи само втория път в историята на САЩ, когато страната ще направи повторен опит за екзекуция на затворник, след като първият е бил неуспешен. 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *