В ромската общност на Стара Загора няма нови случаи на коклюш

Нисък остава процентът на ваксинираните срещу коклюш сред ромската общност. Това съобщи председателят на сдружение „Свят без граници“ Ганчо Илиев.

„Голяма част от ромската общност мигрира и е трудно на общопрактикуващите лекари и специалистите да обхванат лицата, които подлежат на задължителна ваксинация. Това създава голяма предпоставка лицата да не бъдат ваксинирани. Също голям процент на лицата на ромската общност са с липса на здравно осигуряване поради липса на здравна ангажираност и заетост, както и финансова невъзможност за покриване на осигуровките“, заяви председателят на сдружение „Свят без граници“ Ганчо Илиев за „България сутрин“.

Специалисти работят с ромската общност за подобряване на информираността за ваксините, подчерта той.

„Една голяма част имат предразсъдъци, че по този начин детето ще бъде увредено и ще има след това генетични заболявания. Много колеги, здравни медиатори и неправителствени организации осъществяват дейност в махалите, за да повишат здравната информираност и култура на населението и чрез центровете да се даде на повече хора да разберат смисъла от ваксините и начините на прилагане. Повечето от медиаторите работят с лечебните заведения и лекарите“, допълни Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му се работи по въпроса сред по-младите да се подобри здравната култура.

„Свят без граници“, аз в частност, ежедневно комуникираме със здравната инспекция, с общопрактикуващите лекари, ежедневно правим теренно проучване, работим със Здравната каса, където търсим лицата, които са с пропуснати здравни осигуровки, работим с центровете за влияния, със семействата. Нашата основна цел е да мотивираме и да насочим вниманието на подрастващите в това да имат по-висока здравна култура“, коментира още Илиев.

Той е категоричен, че ситуацията със заболяването е овладяна в Стара Загора.

„Факторът „време“ в ромската общност е относително понятие. Имаме доста позитивни резултати и сме постигнали сравнително добра комуникация с общността. Да успокоя населението на Стара Загора – в ромската общност на този етап ситуацията е спокойна, няма нови случаи на коклюш. Създадена е добра колаборация между различните заинтересовани страни и се работи ежедневно на терен“, допълни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg