В Дъбрава отбелязаха Празника на виното, с каруца и кон пристигна Свети Трифон

Празник на виното е днешният 3 февруари за благоевградското село Дъбрава. Дегустациите вървят от рано сутринта, а лозята ритуално бяха зарязани от най-добрите винари в региона. Празникът събра много любов и вино на едно място

„Виното обичам да го пия букет, не мога да пия само един сорт вино“, сподели жител на Дъбрава. 

свързани

От рано сутринта в кметството жури започна да дегустира вината. Бяха избрани победители в различни категории. На центъра на селото с каруца и кон пристигна и самият Свети Трифон.

„Ние от тази маса сме само двама производители – аз и Ицо Лисийски. Миналата година имахме поражения, тази година – здраве много на всички, на пиещите и на копаещите, така че Свети Трифон да ни пази, за да има берекет“, каза производителят.

свързани

„Годината да е успешна, да има повече берекет, да не е като миналогодишната и догодина да сме тук пак – живи и здрави с нова реколта“, пожела друг жител на селото.

Всички дружно, водени от Трифон, отидоха и на близкото лозе. Там започна и традиционно празнично зарязване. Празник на виното днес имаше на още много места в Югозападна България, а всички производители се надяват на хубаво време през годината, за да бъде и реколтата добра.

Вижте повече в репортажа.

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *