Вяра Тодева не даде оставката си – решението подразни общинските съветници

Областният управител на София Вяра Тодева категорично отказа да подаде оставка. Да напусне поста поискаха общинските съветници от ГЕРБ, БСП и „Има такъв народ“. Причината – решението на Тодева да отмени избора на заместник-председатели на Съвета и състава на комисиите.

Не е било предварително оповестено това заседание, материалите на са били предоставени на общинските съветници, те да бъдат запознати, да формират своята воля и виждане за решението, което ще вземат„, заяви Тодева.

свързани

И допълни, че искането за оставката може да бъде разгледано при ротацията на кабинета.

„Всеки може да ми иска оставката. Докато съм областен управител, ще спазвам закона и ще връщам всяко решение, независимо от мнозинството, което го е взело„, каза още Тодева.

Макар и свикано извън правилата, на 12-часовото заседание миналата седмица в залата имаше кворум. С внесен доклад по време на заседанието, опозицията разпредели комисиите помежду си, а групата на ПП-ДБ-СС напусна залата и се закани, че ще протестира решението. Именно връщането на гласуването подразни опозицията. От групата на ГЕРБ нарекоха акта „политически рекет“, а „Има такъв народ“ и БСП поискаха оставката на областния управител.

свързани

„Няма правомощия по актове извън административните такива. Изборът на комисии е вътрешноведомствен акт, който няма характер на административен„, категорична бе Диана Тонова от БСП.

Кметът Васил Терзиев подкрепи решението на областния управител. То е аргументирано с нормативни факти, написа той във Facebook. 

свързани

„В следващите 4 години правилата ще се спазват. И писаните, и неписаните. Колкото до двойния стандарт кое е „политически рекет“ – извънредно нощно заседание против правилника или обмислено действие в защита на правото – няма две мнения. Рекетьорите са на друго място„, заяви Василев.

Следващата седмица престои общинските съветници да прегласуват състава на постоянните комисии, както и да изберат зам-председатели на съвета.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg