Външо отговори на Пеевски: Работим по случая в Солинген

Министерството на външните работи (МВнР) работи по случая с тежкия пожар в германския Солинген на 25 март 2024 г., при който загинаха четирима български граждани, а други трима пострадаха, още от постъпването на първоначалната информация за тежкия инцидент. Това информират на сайта си от МВнР във връзка с публикации в медии и социални приложения относно пожара, както и на призива на Делян Пеевски.

Генералното консулство на България във Франкфурт, посолството на страната ни в Берлин, както и почетният консул на България в провинция Северен Рейн-Вестфалия Вернер Йостмайер са в постоянен контакт с местните власти още от първите дни след трагичното събитие с цел изясняване самоличността на жертвите и обстоятелствата, довели до тяхната смърт. Въпросът за необходимостта от бързо разследване на причините за пожара беше поставен и от посланика на България в Берлин Григор Порожанов в рамките на двустранна среща във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия. Изразена е готовност за съдействие и по линия на полицейското сътрудничество, посочват от МВнР.

Още по темата

6 апр 2024 13:39

36

След отправено официално запитване от страна на Генералното консулство на България във Франкфурт до компетентните местни власти, на 27 март 2024 г. беше получена информация от кметството на гр. Солинген, в която се посочва, че прокуратурата разследва тежък пожар, при който са загинали четирима граждани, като вероятно се касае за умишлен палеж. Поради засиления обществен интерес, разследващият прокурор по случая г-н Хериберт Калуне-Гебхард обяви публично същия ден, че на този етап няма данни престъплението да се дължи на ксенофобски подбуди.

Българската дипломатическа мисия в Берлин беше официално уведомена за самоличността на жертвите на 4 април 2024 г., когато бяха получени издадените от местните власти актове за смърт. Загиналите български граждани са четирима, сред които и две малолетни деца. С помощта на криминалната полиция на гр. Солинген бяха установени и останалите пострадали при пожара български граждани – младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни представителство е в постоянен контакт с болничното заведение, в което те се лекуват, съобщават от МВнР.

Очаква се следващата седмица да бъде разрешено тримата пострадали граждани да бъдат посетени от българския консул с цел оказване на необходимото съдействие и подкрепа. До този момент от близките на загиналите или на пострадалите български граждани не е постъпвало искане за съдействие към българските дипломатически мисии в Германия, информират от МВнР.

Умишлен палеж е причината за пожара, при който загинаха четирима български граждани от турски произход от едно семейство в град Солинген, Германия, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк на 27 март. По информация на ДПА пожарът е възникнал на стълбището на старата сграда. Огънят се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. „коминен ефект“. На стълбището е имало „ясни следи от запалителна течност“. Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на „умишлен палеж“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg