Вълчев: Ако освободим всички студенти от такси, те отново ще намалеят

Темата за освобождаването на студентите от такси ще бъде обект на обсъждане и в следващия парламент. Напук на очакванията на много студенти, лансираната идея на Николай Денков и  Асен Василев няма да се осъществи и студентите все пак ще платят такси и за втория семестър.

Ето накратко тезите на бившия министър на образованието Красимир Вълчев, който сам ги обобщи на фейсбук страницата си:

– Освобождаването от такси трябва да бъде обвързано с учене в определени специалности, с реализация в страната, с образователните резултатите, а не повсеместно. В социалните, стопанските и правните науки виждаме голям процент нерационално търсене на висше образование – търсене заради самата диплома, търсене на по-лесно образование. От друга страна имаме драматичен очакван бъдещ недостиг на специалисти в най-важните отрасли за развитието на икономиката и обществото.

Проблемът ни е много повече със структурата на търсенето на висше образование, отколкото с достъпа. 

-Системата на висшето образование има нужда от подкрепа, но може да се направи далеч по-добър и интелигентен пакет от мерки, които да бъде насочен към повишаване на мотивацията за учене в специалности с най-висок очакван бъдещ недостиг на кадри и с реализация в страната. Надявам се в 50-ото НС да подходим по-отговорно и да внесем по-добро предложение.

Така например със заделените 150 млн. лева могат да се освободят от такси всички студенти в инженерно-техническите и природоматематическите специалности.

Очакваният недостиг на инженери и технолози е голям и липсата на тези кадри в най-голяма степен ще спъне социално-икономическото ни развитие. В други професионални направления освобождаването би могло да бъде в зависимост от успеха. За “Икономика” може да се обвърже с кандидатстването с матура по математика. Работодателите казват: трябват ни икономисти, които да могат да смятат. За “Медицина” може да се обвърже с реализация в страната. Имаме специалности с драматичен недостиг на кадри от една страна и много голяма значение за държавата и икономиката, от друга. Такива са “Хидроинженерство”, “Ядрена енергетика”, “Химични технологии”. За тях бих предложил да се предоставя по 1000 лева месечна стипендия, освен освобождаването от такси.

Преди 7 години освободихме от такси специалностите с най-голям очакван бъдещ недостиг и това доведе до увеличение на студентите в тях, макар и недостатъчно. Ако сега освободим всички от такси, те отново ще намалеят.

– Образованието е сфера и тема, по която трябва да търсим базово съгласие и това е нашето предложения към останалите парламентарни групи – да се опитаме заедно да изработим по-добри решение, без да спекулираме и демагогстваме с темата образование.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg