Въдвориха Даниил и като Софийски митрополит, миряни поискаха да въведе вероучението

Църквата почита Света великомъченица Неделя. В едноименната катедрала в столицата първата си литургия в качеството на Софийски митрополит отслужи новият Български патриарх Даниил.  Празничният ден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ започна с утреня.

„Това е голям празник. Тези, които са наши предци, са живели с вярата и са ни показали какъв е смисълът на нашия живот. Човек, колкото и дълго да живее на Земята, той я напуска. Земята не е наш дом“, каза Негово Светейшество Даниил.

свързани

Вярващи получиха първосветителския благослов на патриарха и се помолиха за здраве и разум в служението му.

„Имам големи очаквания. Той е млад, в нашето съвремие е и има примера на трима патриарси преди него. Очаквам да въведе вероучението в училищата„, сподели един от миряните.

свързани

Веднага след първата литургия на Даниил в храма се извърши и едно от светите тайнства – венчанието.

„За нас е чест да направим тази важна крачка в този ден“, споделиха Ивета и Преслав Аневи.

Те си благопожелаха да бъдат водени от вярата и си обещаха да бъдат заедно в добро и зло, винаги носейки Бог в сърцето си.

Първото заседание на Светия Синод след избора на нов патриарх е на 9 юли. Най-важната задача пред висшите духовници е да се определи кой да поеме временно ръководството на Видинската епархия и да организира изборите за нов митрополит.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg