Вторият човек на „Козяк“ ни хвали за борбата с корупцията

Има голям напредък и това е сериозната промяна в борбата с корупцията. Това каза Андрия Брулет – заместник-посланик на САЩ в София в началото на форум „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“. Брулет припомни, че България е направила стъпки по посока на реформа на съдебната система, предаде БТА.

„Миналата година парламентът гарантира защитата на лицата, подаващи сигнали, отчетност на главния прокурор и реформи в антикорупционната комисия“, каза тя. „Надявам се обществото да усети положителното въздействие от тези промени. На местно ниво също има промени. Целта е по-тясно доверие между местната власт и гражданите“, каза още дипломатът.

Връзката между борбата с корупцията и местната власт е от ключово значение за демокрацията в държавите. Това каза Пол Маккарти – регионален директор на Международния републикански институт.

„Общините са най-близко до живота на хората и предоставят услуги – от почистване до образование“, посочи той. Според него местните избори са нещо, в което малко гласове могат да променят драстично резултата. „Именно на местно ниво демокрацията се чувства ежедневно“, каза той. „Корупцията може да изкриви демокрацията. Идеята за равно представителство може да бъде изкривена от външни въздействия и да отклони разпределянето на средства“, обясни Маккарти.

За голяма част от хората просто да прилагаш закона не е особено вдъхновяващо. Когато има персонален ангажимент за спазване на закона и за следване на принципи на прозрачност и откритост има сериозна промяна. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в началото на форума.

„Превенцията е по-важна, защото е по-добре система за противодействие на корупцията да работи преди санкцията. За превенция трябва да има ясно законодателство, публични процедури за назначаване и обществени поръчки, работещи механизми за отчетност и контрол“, обясни Славов.

По думите му в последните години много говорим за дигитализация в публичния сектор. „Ефективната администрация е важна, както и гражданското участие. Не само един път на 4 години да избираме, а постоянно да участваме в процесите“, каза Славов.

„Ролята на инспекторатите в администрацията е много важна, както ефективните разследвания. Очакваме резултат от регулиране на лобирането у нас“, посочи министърът.

„Важно е да прилагаме принципите на доброто управление, само тогава противодействието на корупцията няма да е част от политическата реторика“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg