Вторият медицински хеликоптер ще е позициониран край Сливен

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и кметът на община Сливен Стефан Радев обявиха начало на ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух – „Bulgaria Heli Med Service“ (HEMS).

Тя ще се намира на летище “Бършен” и ще обслужва източната част на страната. Очаква се в края на ноември да пристигне и хеликоптерът, добави транспортният министър, съобщава БТА.

Гвоздейков припомни, че през януари община Сливен започна процедура по предоставяне на обекта на оператора HEMS. Проведени са всички процедури за обществена поръчка за ремонтните дейности и модернизиране на съоръжението, като стойността на ремонта ще бъде около 620 хиляди лева без ДДС. В проекта е включено и лицензирането на вертолетното летище. Базата ще бъде въведена в експлоатация веднага след пристигането на хеликоптера.

Гвоздейков допълни, че предстои да бъде сертифицирана и летищната площадка на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. „До месец ноември източната част на България ще бъде изцяло обезпечена за дейностите по спешна медицинска помощ по въздух“, заяви министърът.

Министър Гвоздейков припомни, че базата е временна и тепърва предстои да бъде избран изпълнител за изграждане на съвсем нова оперативна база, която ще се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Съоръжението на сливенското летище се използва временно, за да не се бави дейността на спешната медицинска помощ. Процедурата за новата база е направена, но има жалби и след като съдът се произнесе, може да започне изборът на изпълнител.

„Тази инвестиция вече е изплатена, тъй като става въпрос за спасяване на живота и здравето на хората, добави той. Гарантирам ви, че целият състав, който работи в „Bulgaria Heli Med Service“, както и медицинските екипи, са обучени и са професионалисти на много високо ниво. Надявам се да привличаме все повече млади хора, както за пилоти, така и за медици, посочи служебният министър.

Кметът на Сливен Стефан Радев от своят страна заяви, че администрацията има различни идеи за използване на базата, след като бъде изградена постоянната за спешна медицинска помощ, която също ще се намира в района на летище „Бършен“.

„Имаме намерение да направим по-интензивно използването на пистата за различни събития. Има голям интерес към съоръжението за фестивали, за събития с автомобили“, каза той. По думите му летището не е ползвано от около 30 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg