ВСС покри 4 сигнала срещу съдия Георги Ушев

В Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са проверявани сигнали за натиск на магистрати от съдии от Специализирания съд и за нерегламентирани контакти на съдии и прокурори. Такива сигнали са постъпвали и срещу съдия Георги Ушев, но на практика не са били проверени по същество и са прекратени.

До момента в Инспектората не са проверявали дали магистрати са посещавали частния клуб на убития Мартин Божанов-Нотариуса – информация, която се коментира публично от няколко седмици – защото не са получил сигнали за това.

Това се разбира от отговор на въпроси на „Дневник“ по темата за натиска над съдии и за влияние на Божанов-Нотариуса в съдебната система.

От Инспектората посочват, че посещения на частен клуб от страна на магистрати може да „ангажира компетентността на ИВСС, в случай че бъдат оповестени периода и имената на съдиите и прокурорите, които са посещавали клуба“. До настоящия момент обаче в медиите липсвали публикации с такава конкретика, заради което Инспекторатът не може да се самосезира. Така от отговорите се разбира, че и никой друг не го е сезирал за проверка дали магистрати са посещавали частния SS club.

Проверяван ли е съдия Ушев

На уточняващи въпроси за сигналите, които са постъпвали срещу съдия Георги Ушев, който беше шеф на закрития вече Апелативен специализиран наказателен съд, от Инспектората посочват, че те са били общо четири. Получени са през 2019, 2020 и 2022 г.

Георги Ушев е съдията, оправдал на първа инстанция Божанов през 2006 г. за кражба на дело от Върховния касационен съд (ВКС). 15 години по-късно неговият състав в Апелативния специализиран наказателен съд няколко пъти постановява задържане на бизнесмена Веселин Денков, чийто случай стана повод за първите публични разкрития за схемата на влияние на Нотариуса и е в основата на разследването на Антикорупционния фонд „Списък за бърз контрол“.

По време на изслушване в парламентарната комисия, създадена след убийството Божанов в четвъртък (29 февруари) бившата манекенка Ивайла Бакалова и партньорът й Веселин Денков посочиха имената на съдиите Андон Миталов, Георги Ушев, Галя Георгиева, бившия главен прокурор Сотир Цацаров, прокурора Димитър Франтишек като съпричастни към репресията, която им е била наложена, след като анонимни свидетели заявили, че Денков финансира протестиращи срещу Бойко Борисов и Иван Гешев през лятото на 2020 г.

Съдия Георги Ушев в момента правораздава в Софийския апелативен съд