„ВСИЧКО СВЪРШИ”: ГЕРБ преговаря след предсрочни избори със съсипаната ПП-ДБ

„Реалистичният вариант е ГЕРБ да преговарят отново с ПП-ДБ, но след провеждането на избори. Съотношението на тези сили тогава ще бъде различно“. Такава прогноза направи пред БНР политологът Петър Чолаков.

„Промяната“ ще бъде доста по-слаба, по-лесно ще могат да й се извиват ръцете. И тогава каква съдебна реформа ще се случи?!“

Позовавайки се на социологически данни на „Галъп Интернешънъл“ той обясни, че след нови парламентарни избори ГЕРБ-СДС биха имали по-голяма парламентарна тежест, ПП-ДБ – малка, но отново ще се мисли за евроатлантическо управление.

„Всичко свърши, отиваме на избори“, каза преговорният екип на ГЕРБ вчера. Днес Мария Габриел внесе в Народното събрание заявление за оттегляне на кандидатурата си, а ГЕРБ няма да участва в преговорите за втория мандат.

„И двата лагера се дебнат взаимно. Още в началото си нямаха доверие. Беше ясно, че ще си погаждат номера и че краят ще бъде много драматичен.

През последните няколко дни просто карат на последни изпарения в резервоара на това, което беше формирано като коалиция. Ще бъде истинско чудо, ако този политически труп бъде съживен“.

Той коментира твърденията на ГЕРБ, че са рекетирани от ПП-ДБ за още постове и затова се оттеглят от преговорите:

„Ние сме в предизборна ситуация“. Чолаков анализира и мълчанието на ПП-ДБ в момента: „Отново може да излязат с някакво обръщение, но кой го интересува вече. Ако този вариант сега се провали, отиваме на избори. Друг няма как да има.

Единственото, което могат да се опитат да направят, е да продължат още малко живота на тази ротационна формула.

Аз лично очаквах, че по-скоро ротацията ще се случи. Но явно надделяват някакви интереси от едната, и от другата страна. Въпросът е всеки да каже, че другия е виновен за разтурянето на седянката“.

Всичко може да се обърка, ако на политическата сцена се появи нов политически проект, подчерта политологът.

„Време има, водата е много мътна, избирателите са тотално отвратени от цирковете, които наблюдаваме вече два месеца. Сега е голямата възможност. Въпросът е кой ще бъде той“.

Една от големите теми е президентска партия, посочи той. Чолаков смята, че електорален ефект би могъл да окаже и „този блъфиращ кабинет, който хвърлиха ГЕРБ“.