Връзката между България и Гърция за природен газ завършва присъединяването към българската газопреносна мрежа

Техническите дейности, които бяха извършени във вторник и сряда край Стара Загора, вече осигуряват физическия поток на газ по газопровода, който свързва мрежите на операторите в двете приемащи страни, се казва в съобщение за медиите на ICGB.

„След приключване на задължителните безразрушителни тестове на връзката с мрежата на „Булгартрансгаз“ участъкът ще бъде засипан, с което ще приключат всички механични работи“, допълват от ICGB.

Завършването на присъединяването към българската газопреносна мрежа доближава пускането на газопровода в експлоатация в подготовка за предстоящия отоплителен сезон, тъй като служебното правителство на България се стреми да запълни празнината в газовите доставки за страната, останала след като руският „Газпром“ прекрати доставките за България в края на април.

„Газопроводът и всички прилежащи надземни съоръжения са завършени, технически изправни и напълно тествани с реални количества природен газ“, отбеляза ICGB.

Интерконекторът на стойност 220 млн. евро (223,6 млн. долара) е с годишен капацитет от 3 млрд. куб. м.

Цели 1,57 млрд. куб. м от капацитета му вече са осигурени с дългосрочни договори за срок до 25 години, като някои компании дебютират на българския пазар. Освен държавния доставчик „Булгаргаз“, гръцкият колега DEPA и италианската енергийна компания Edison са резервирали дългосрочен капацитет, в допълнение към държавния доставчик Socar от Азербайджан, който ще доставя 1 млрд. куб. м годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *