Времето през април: Градусите стигат до 32, валежите в нормата

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 27 и 32 градуса, съобщи Красимир Стоев от НИМХ


През април у нас се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 8 и 14 градуса, а за планините – от минус 5 до 3 градуса.

Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 27 и 32 градуса, съобщи за БТА главен асистент д-р Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите му месечната сума на валежите през април средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево време, а между 11 и 15 април се очакват валежи на много места в страната

Април ще започне с топло и предимно слънчево време, на места в страната максималните температури ще достигнат 30 градуса. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса, но ще се задържат по-високи от обичайните.

В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, очакват се и градушки. През последните дни от първото десетдневие температурите отново ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.
   
В началото на второто десетдневие ще бъде сравнително топло. През периода 11-15 април се очаква на много места в страната да има валежи. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средната за април. През втората половина от десетдневието се очаква да бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните ще бъдат ниски и на места в равнините, и в котловините ще има условия за слана.
   
През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около нормата. Вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове, по които ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите, ще има около 22 април, 26 април и в края на месеца.

Кои са характерните особености на месеца?

Април е типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава.

Понякога при студени нахлувания от север вали сняг минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния през април се достигат летни температури – до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури.

Астрономическа справка за април

В началото на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 8 минути, и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 чса и 45 минути.

В края на април слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня вече е 14 часа и 4 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 2 април е последна четвърт, на 8 април е новолуние, на 15 – първа четвърт, на 23 април е пълнолуние, а на 30 април е последна четвърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *