Внимание! Димитър Главчев тръгва на лов за министри

Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата и бивш депутат от ГЕРБ Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, стана ясно от съобщение на президентството в петък вечерта, за което Narod.bg съобщи още на 25 март.

В 14 часа днес държавният глава ще приеме Главчев, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Номинираният ще получи време да напълни папката с имена на министри.

Процедурата, съгласно промените в конституцията, преди излъчването на служебен кабинет включва и консултации с парламентарните сили. След като се назначи кабинет, наред е издаването на указ за предсрочните избори.

За отбелязване е, че издигането на Главчев на поста беше вариант, на който водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се противопостави. „Няма да позволя по никакъв начин да е Росен Желязков, а истински се надявам президентът да не посочи и Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Няма да е красиво, затова го моля да не го прави, ако е възможно“, заяви Борисов вчера, докато отговаряше на журналистически въпроси за евентуалния служебен премиер.

Димитър Борисов Главчев е роден през 1963 г. в София.

Средното си образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“.

Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г. в УНСС, със специалност „икономист-счетоводител“. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор. Депутат на ГЕРБ от 2009-а. Бил е няколко пъти зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Главчев бе заместник-председател на 43-то Народно събрание.

Той беше председател на 44-то Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Той подаде оставка през ноември 2017 г. след политически скандал – БСП поиска отстраняването му, след като изгони соцлидера Корнелия Нинова от пленарната зала. На 28 юли 2023 г. Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата от 49-то Народно събрание на мястото на Цветан Цветков, който беше отстранен от поста. Това беше едно от първите назначения, които уреди сглобката на ГЕРБ и ПП-ДБ.

КАЗУС

Все още остава висящ казусът доколко сегашната държавна позиция, която заема Главчев, е съвместима с поста на служебен премиер.

Парламентът вчера започна работа по законодателни промени, с които депутатите смятат да отстранят евентуални правни пречки пред редица държавни длъжности, включително шефът на Сметната палата, да оглавят служебно правителство.

Поправките обаче бяха приети само на първо четене, а и остава неясно дали са съобразени с Конституцията.

РЕАКЦИИ

Според Лена Бориславова от ПП с името на премиера ГЕРБ са загубили ролята на опозиция в управлението – ще трябва да носят отговорност като управляващи. Герберката Деница Сачева обаче счита, че от момента, в който е избран за председател на Сметната палата, Главчев няма политически ангажименти.

„ГЕРБ все пак ще има министър-председател. Това е резултатът от конституционната реформа на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС“, смята пък социалистът Кристиян Вигенин. Всички тези мнения бяха казани в предаването „Панорама“ на БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *