Внезапно спряла електрониката на авариралия кораб


Внезапно спряла електрониката на авариралия кораб

Снимка Фейсбук

Внезапно спряла да работи електроника е причината за инцидента българския круизен кораб. Наложило се тя да бъде рестартирана с помощта на аварийния бутон, натиснат от втория капитан на кораба. Той бил натиснат твърде късно обаче и корабът вече се бил ударил в бетонната стена. По случая е започнало разследване от отдела на полицията, отговарящ за водния трафик, съобщава БТА.

Корабът не е успял да маневрира в района на шлюз и се е блъснал в бетонната стена. Пострадали са 17 души. По данни на полицията електрониката на кораба е излязла от строя за кратко време, се казва в кореспонденция от Горна Австрия, публикувана на страницата на Австрийското радио и телевизия ОРФ.

На борда на българския круизен кораб, който по данни на полицията е пътувал от Пасау, в германската провинция Бавария, към Будапеща, е имало общо 142 пътници. Според командира на пожарната команда в окръг Ефердинг Томас Пихлер корабът внезапно не е могъл да маневрира в продължение на няколко минути в сравнително тясната зона на шлюза край Ашах и се е сблъскал  с шлюзната стена.

На място са били изпратени няколко пожарни екипа и линейки. Пожарната служба е използвала дронове, за да огледа кораба и да открие евентуални повреди по него в резултат на удара със стената на шлюза. Общо 17 от 142-те пътници на кораба са пострадали при сблъсъка. От пострадалите 11 са откарани в болница.

Според първоначалната информация щетите по кораба вероятно не са сериозни – повредена е ламарината на външната страна на плавателния съд. По данни на полицията българският круизен кораб е успял да продължи пътуването си по посока на Линц през нощта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg