Внасят обвинителен акт срещу Божков за убийство

Прокуратурата предстои да внесе обвинителен акт срещу Васил Божков за опит за изнасилване, за подбудителство към умишлено убийство на Йордан Динов, което стана през 2012 г., за подбудителство към умишлено убийство на М. В., което е останало във фазата на опита и за подбуждане към умъртвяване на Б. С.

Водещият разследването следовател към отдел „Следствен“ на Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група. Тя била създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда, за изнудване, за опит за изнасилване, за умишлено убийство, за опити за убийство на две лица, за подбуждане към умъртвяване на Б. С. и за държане на наркотици.

Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори, съобщиха от прокуратурата.

С постановление от 29 март наблюдаващите прокурори са отделили материали от разследването и са ги изпратили съответно на Окръжна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Благоевград, прекратили са частично наказателното производство, а в останалата му част същото предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт.

Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие, като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, касаещи обвинението на Веселин Б. за държане на наркотици, като същите се изпращат по компетентност на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

Обвинителният акт може да бъде внесен след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *