ВМРО: „Спаси София“ пускат незаконна трамвайна линия

„Спаси София“ пускат незаконна трамвайна линия, а в Кремиковци се кърпят улици по цени „на око“. Това твърди общинският съветник в СОС, заместник-председател на комисията по транспорт и зам.-председател на ВМРО Карлос Контрера.

В две последователни публикации на страницата си във „Фейсбук“ той дава светлина на два поредни скандала, които са допуснати от екипа на кмета Васил Терзиев, съобщиха от ВМРО.

„От съобщение на Център за градска мобилност ЕАД разбрах, че заместник-кметът по транспорта разкривал нова трамвайна линия. Нови линии и промени в маршрути на съществуващи линии от градския транспорт се извършват с решение на СОС! Такова няма! Следователно заместник-кметът по транспорта от „Спаси София“ се кани да разкрие незаконно нова линия на обществения транспорт. Скандално! Съвсем я подкараха през просото. Това ли Ви е промяната?!“, пита зам.-председателят на Комисията по транспорт в СОС.

Контрера се гневи и на факта, че поради отдавна констатираната от него и поставена като проблем пред общинарите липса на достатъчно шофьори в градския транспорт на София, новата линия ще свали коли и водачи от трамвайна линия 20.

„Което за гражданите значи повече чакане по спирките и по-дълго време за пътуване с ТМ 20. Тази очевидна недомислица на „спасителите“ е на път да стане факт… По трасето има и технически проблеми (една от стрелките е ръчна), което значи допълнително забавяне.“, обяснява ситуацията той.

„Не мога да проумея как е възможно да се правят подобни каубойски изпълнения. Нещо повече, във вторник (05.03.2024 г.) зам.-кметът по транспорта не благоволи дори устно да уведоми комисията по транспорт от кумува срама за идеята си. Това е просто пълно безобразие!“, обобщава още зам.-председателят на ВМРО.

За втория казус Карлос Контрера е извикал вчера за изслушване в СОС кмета на район „Кремиковци“ Лилия Донкова.

„Как може един квадратен метър асфалт, полаган от една и съща фирма по един и същ договор, да струва различно?“ – този въпрос е задал общинарят, а казусът той описва подробно в личния си профил:

През декември 2023 г. внесох питане с конкретни въпроси, свързани с текущата поддръжка на улиците в район „Кремиковци“ през 2022 и 2023 г. Повод за питането ми бяха множество оплаквания от улици с дупки, кратери, неравности. От трите договора за текуща поддръжка (т.нар. кръпки) ми беше предоставен само един и то без цените на квадратен метър. За другите два ми беше отговорено да си ги търся в Агенцията по обществените поръчки. В отговора на район „Кремиковци“ няма нито ред за цените на кв. метър асфалт по текущ ремонт.

От получената писмена справка след пресмятане на заплатеното и отчетените квадратури положен асфалт излезе, че цените за 1 кв.м. варират от 49,84 лв. кв.м. през 51,9 лв. кв.м., 110 лв. кв.м., 140,09 лв. кв.м., 144 лв. кв.м. до 147,7 лв. кв.м., дори 177 лв. кв.м. Това са цени по един договор на един изпълнител за една и съща дейност. Така излиза, че кърпенето на една дупка струва от 49 лв. до 147 лв. Подчертавам, че това е договор за текущ ремонт, т.е. говорим за изкърпване на най-горния, износващия слой асфалт. Тук не става дума за цялостно изграждане на улица, път или площад.

Разликите са фрапантни и не беше дадено логично обяснение какво е довело до тези брутални разлики. Всички тези ремонти са платени. Според отговора на кмета на район „Кремиковци“ Донкова санкции не са налагани на изпълнителите, а когато се усъмних в зала, че е имало проблеми с качеството на някои ремонти, изведнъж се оказа, че изпълнителите по гаранционни срокове са били връщани да преправят.

От крайно схематичния и кратък отговор излиза, че за 2022 г. и 2023 г. район „Кремиковци“ е ремонтирал не повече от 15-16 улици в целия район. Има населени места, където нищо не е ремонтирано по пътната мрежа – например с. Горни Богров, кв. „Ботунец“ и т.н.

Тъй като данните са притеснителни, ще поискам от кмета Васил Терзиев да направи пълна финансова проверка за периода 2019-2023 г. как са харчени парите за текущ ремонт на улици (кръпки) в район „Кремиковци“. Убеден съм, че част от истината беше спестена в отговора на моето питане. И няма как да приема, че цената на един квадратен метър кръпка може да бъде 177,9 лв. кв.м.“, завършва контрера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *