Вече няма пречки пред построяването на тунел под Шипка

Съдът премахна и последната пречка пред строителството на тунела под Шипка, след Върховният административен съд с окончателно решение отхвърли плана за управление на парк Българка на стойност 2.6 млн. лева, изготвен от екип еколози с ръководител бившият заместник министър на екологията – Тома Белев, който го беше включил в резерватна зона в плана за управление на природния парк, пише „24 часа“.

На 30 декември 2021 година Министерският съвет на Кирил Петков одобри плана за управление на парк Българка, въпреки че блокираше строителството на тунела под Шипка. Това се случва само 7 дни след като Тома Белев стана заместник министър на околната среда и водите. Това бе и първото решение внесено от МОСВ в Министерски съвет от тогавашния министър Борислав Сандов. Причината е, че трябвало да се извърши доплащането на поръчката.

Съдът констатира и съществени нарушения от Министерски съвет при одобрението на плана. Не са спазени съгласувателните процедури и не са отразени забележките на останалите министерства, както изисква правилника за работа на МС. Според ВАС това е съществено нарушение. Друг сериозен порок на изработения от Тома Белев план, е че не е спазено изискването да бъде извършена задължителната преценка за необходимостта от екологична оценка. Също така не са взети предвид исканията на засегнатите общности, становищата на общините и местните хора. Освен това е нарушен принципът за достъпност. Съдът е констатирал, че изпълнителите не са уведомявали обществеността за забраните и ограниченията, които налагат. Тоест, работено е тайно, без публичност, в интерес на зелените неправителствени организации. В мотивите на съда има описани и още нарушения.

Важно е да се отбележи, че в консорциума на Тома Белев участва клона на швейцарската неправителствена организация WWF, който се управлява от Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и фирмата „Марсилеа“, която е 100 % собственост на WWF.

Участието на швейцарското НПО е още по-смущаващо, предвид факта, че те са обжалвали пред ВАС оценката за въздействие върху околната среда на тунела под Шипка и обходният път на Габрово. Това е нагледен пример и доказателство как зелените НПО злоупотребяват с дадени им права и по този начин забавиха изграждането на тунела под Шипка с над 3 години. Това е един от многото случаи, когато еколозите, чрез различни хватки, обжалвания и доноси до наши и европейски институции, бавят и провалят големи инвестиционни проекти от национално значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg