Велоалеи за сметка на паркоместа: Недоволство срещу нов проект на общината

Нов протест в София заради планираната от Столичната община реорганизация на движението. Живущите в центъра се обединяват срещу ремонтите и изграждането на нова велоалея. Тези, чиито домове са в района около улица „Фритьоф Нансен“, изразиха недоволството си и срещу въвеждане на двупосочно движение.

Бус лента, велоалея и по-широки тротоари е предложението на общината между бул. „Патриарх Евтимий“, улица „Фритьоф Нансен“ и бул. „Витоша“. Не така обаче виждат идеята хората живеещи на централната улица. Причината – проектът щял да отнеме от паркоместата в района.

свързани

„Ако Фритьоф Нансен стане двупосочен ще се отровим от мръсни газове. Молим да се преразгледат тези планове“, казва Крум Миланов.

И отговорът на кмета на район „Средец“. 

Сега с това, което предлагаме, ще се увеличат паркоместата. Ще превърнем паркинга до Стадион „Васил Левски“ в синя зона“, казва кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Гражданското недоволство обедини общинските съветници от ГЕРБ, БСП, „Синя София“, ИТН. 

„Това не може да продължава така. В началото на Страстната седмица сме. Съпреживяваме мъките на спасителя, но група хора самообявили се за спасители на този град искат да направят хиляди хора да ходят по мъките„, заяви общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков.

„Настояваме кметът Терзиев незабавно да спре всякакви строителни дейности, свързани с тази зона, до изясняване на случая“, категоричен бе Иван Таков от БСП.

свързани

„Загубата на паркоместата ще доведе до още по-голям междусъседски конфликти и такива на хора, които идват към центъра“, смята общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов.

А общинският съветник Борис Бонев видя политическо лицемерие. 

„Категорично не е вярно, че велоалеята и бус лентата са от някакви стари документи, неминали през експертни становища. Те са потвърждавани в абсолютно всеки един стратегически документ на Столичната община от 2012 до 2021 година“, заяви Бонев.

Сега решението е в ръцете на кметът на София Васил Терзиев.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Източник: Bgonair.bg