„Величие” саботират 50-ото Народно събрание, отказват клетва

Партия „Величие”, която се превърна в сюрприз на изборите 2 в 1 на 9 юни, обмисля да продължи с провокациите, като саботира съставянето на 50-ото Народно събрание, научи ексклузивно Narod.bg от свои хора около лидера Николай Марков.

Новоизлюпените политици от ПП „Величие” планират да не положат клетва в парламента при съставянето на 50-ия парламент. Така политическата система на България ще бъде поставена в юридически напълно непозната територия, изходът от която може да се окажат поредни предсрочни избори, коментира юристът пред Narod.bg.

Според представители на „Величие” причината да саботират парламента била кражбата на около 136 000 гласа, която партията разкрила през свои канали в „Информационно обслужване”.

Междувременно дойде и първият трус в новата партия – един от 13-те нейни депутати се отказа от депутатското си място. Това е Кристиан Малинов Карабельов, избран от Смолян. Той е изпратил писмо с отказа си до Централната избирателна комисия.

В Смолянско партията на Ивелин Михайлов и Николай Марков спечели 903 гласа, а Карабельов – 278 преференции. След вота пред местни медии той призна, че изобщо не очаквал партията да вкара човек от района, но приел да е водач на листата, понеже припознал идеите ѝ.

„Със съпругата ми имаме бизнес, не отивам в парламента за пари, средствата ни са достатъчни за семейството и не отивам в парламента за пари. Дори съпругата ми не е съгласна да се местим в София. Но съм благодарен, че ме подкрепи. Поел съм отговорност и ще я спазя“, обяснява Карабельов пред „Бг вести Смолян“. Занимава се с продажба на електрически колела, а преди е бил управител на СПА хотел.

Мястото на Карабельов ще заеме следващата в листата Лариса Борисова Савова с 45 преференции на изборите.