Велики четвъртък: Тайната вечеря, любовта на Спасителя и предателството

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица.

Той е свързан с Тайната вечеря, по време на която е установено тайнството на причастието. Преди вечерята Иисус Христос умил краката на апостолите и казал: „Не дойдох да служа, а да послужа“, с което им предал най-ценния урок – за смирението. След вечеря Господ взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“.

После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете“. По време на вечерята Христос умил краката на учениците си и им предал урок по смирение и любов.

Според евангелските текстове Господ им казал, че времето му да се прибере при Отец е наближило и че един от 12-те му ученици ще го предаде.

В недоумение те питали кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, за да се моли. Именно там Юда води стражите и с целувка посочва кой е Христос.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg