Велизар Шаламанов: Помощта към Украйна консолидира Запада

„Най-важно е да има редовен кабинет, но още по-важно е той да изпълнява ясна програма. Позитивно настроен съм. Когато не успя да се осъществи ротацията, се стигна до програма, по която имаше високо ниво на съгласие. Няма причина да няма мнозинство в този парламент“, заяви бившият министър на отбраната доц. Велизар Шаламанов в „Денят ON AIR“.

Ангажиментът към отбраната, към външната политика са много важни въпроси, които „биха консолидирали дали ще има евроатлантическа дреха“.

„Не вярвам, че при сегашната конфигурация на парламента БСП и други сили имат ресурса да променят курса на България, освен ако това не стане от управляващо мнозинство“, коментира доц. Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Вашингтон е важен фактор за войната в Украйна, подчерта доц. Шаламанов.

„Тази година във Вашингтон ще има и избори, преди това е срещата на върха. Ще бъде важна стъпка. Решенията на срещата ще бъдат важни. Решенията на американците за бъдещия президент също ще дадат силен сигнал“, прогнозира бившият министър на отбраната.

Според него помощта към Украйна повече консолидира Запада, отколкото да води до разделение. По отношение на срещата в Швейцария гостът обясни, че тя няма характер да взема решения, а е по-скоро среща за консултиране на платформа за използване в следващите стъпки за търсене на устойчив мир.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg