ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна

До две години на първа линия ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, обясняват от инвеститора

Окончателно решение по скандала със строежа, станал известен като подпорната стена на Алепу. 5-членния състав на Върховния съд реши, че всичко е законно и проектът може да продължи. Така в скоро време на Шофьорския плаж край Созопол ще се появи комплекс с ваканционни апартаменти.

Строежът на първа линия на морския бряг е напълно законен. Това е решението на 5-членния състав на Върховния административен съд. Така се слага край на сагата, която започна в началото на 2019 година и продължава досега.

Инвеститорът на обекта заяви пред Нова тв , че след решението на ВАС започва подготовката на документи за издаване на строителни разрешения за втория етап на проекта, а именно – 90 апартамента.

Скандалът с изграждането на подпорна стена и последващ строеж на ваканционно селище се разрази в началото на 2019 година. Тогава обектът беше спрян под натиска на еколози. Последваха дела, последното от които на 5-членен състав на ВАС.

„Това решение потвърждава друго решение на 3-членния състав на ВАС, че обектът представлява укрепително противосвлачищно съоръжение, изграден е законно и всякакви коментари за събарянето му, за засипването и т. н трябва да престанат”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

Еколозите са на друго мнение. „Всичко е възможно да стане в тази държава. Притесненията ми са, че този така наречен хотел, или „подпорна стена”, той ще се реализира. Това са загуба на ценни местообитания за различни видове птици или дюнни местообитания, които се срещат в района”, каза Спас Узунов от  БФ „Биоразнообразие”.

Сега с решението на Върховния административен съд проектът „Алепу вилидж“ може да бъде завършен. Предвижда се жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента на плажа.

„Да, оттук нататък можем да преминем към действия по получаване на разрешение за втори етап, като вече са отпаднали всички проблеми, неясноти по изпълнението на първия”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

От Общината са категорични, че няма да коментират съдебни решения. „Ако нещо е законно, а съдът явно произнася това, пак отварям скоба и казвам, че аз лично не съм се запознал с решението на съда не виждам да имам механизъм”, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg