ВАС засекрети делото срещу бияч №1 на МВР

Върховният административен съд (ВАС) засекрети делото, което бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов води срещу Министерството на правосъдието. Андонов съди Министерството на правосъдието, след като бе уволнен от него.

Той се оказа служител на МП, след като Бюрото по защита беше прехвърлено от главния прокурор съм министерството. Андонов бе подслонен от Иван Гешев след като се разрази скандала с полицейското насилие над протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор. Бившият полицейски шеф беше обвинен по делото за насилието, което обаче прокуратурата протака вече над 2 години.

Казусът с уволнението на Андонов стига до ВАС по жалба на правосъдното министерство, тъй като на първа инстанция МП загуби. Андонов беше уволнен от МП през ноември 2021 г. от тогавашния служебен правосъден министър Иван Демерджиев.

На първа инстанция делото срещу уволнението му се падна лична на председателя на Административния съд в София (АССГ) Радостин Радков. Той отмени заповедта на Демерджиев и присъди министерството да плати на Андонов 660 лв. разноски.

Андонов е уволнен с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя.

За да бъде уволнен някого в тази хипотеза обаче, трябва да са изпълнени едновременно две неща: той за първи път да заема държавна служба и да не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба, и органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви, обясни съдът.

Въпросният едногодишен изпитателен срок започва да тече от първоначалното назначаване на държавна служба. А това при Андонов се е случило още през 1994 г., прие съдия Радков. Андонов е назначен в МВР пред 1994 г. и работи там до февруари 2021 г., когато със заповед на главния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

От материалите по делото в АССГ се вижда, че докато Гешев е бил шеф на Андонов, го е наградил с отличие знак „Прокуратура на Република България“ за образцово изпълнение на служебните задължения.

Когато делото стигна до върховната инстанция обаче, изненадващо беше засекретено с обяснението, че сред материалите има секретен том.

ВАС заседава по казуса вчера при закрити врати. От съда казаха за „Сега“, че делото е обявено за решаване. Това означава, че магистратите са го приели за изяснено и предстои до месец да произнесат окончателното си решение. Предстои да видим дали и то ще се окаже секретно.

Източник: narod.bg