Василев: Моделът на ГЕРБ е моделът на Латинска Америка

Асен Василев, съпредседател на ПП и финансов министър в оставка, представи постигнатото в икономиката по време на по време на Отчетно-изборното събрание на „Продължаваме Промяната“.

Икономическият модел, който ГЕРБ развива, е моделът на Латинска Америка. За три години ние всъщност успяхме да върнем нещата и неравенството да падне, обяви Василев. По думите му всичко това се е постигнало не с увеличаване на данъците,  а с насочване на обществения ресурс към най-бедните.  Ако искате България да стане латиноамериканска държава – гласувайте за ГЕРБ и им дайте властта, каза той.

Две години водим битки, за да се въведе минимално заплащане за медицинските сестри и лекари в болниците и знаете ли кой се противопоставя –  шефовете, отбеляза Василев и добави, че има ръководители на болници, които получават заплати от 50-60 хиляди лева на месец. Постигнатото е малка стъпка в посока на развитието на европейско здравеопазване, голямото предстои и то е свързано с отношението към пациентите, външния вид на болниците и отношението в колективите, посочи той.

Василев призова опонентите на ПП-ДБ в политиката да седнат заедно, за да бъде постигнато европейско здравеопазване.

Василев отчете още, че първата магистрална отсечка в Северозападна България вече е факт и започва строителството на последния участък на магистрала „Струма“, през Кресна. Имаме пет магистрали в строеж, такова нещо страната не е виждала, заяви той.

Бюджетът на Българската армия е над 4 млрд. лв. , като такива инвестиции не е имало от края на комунизма, посочи финансовият министър в оставка. Асен Василев коментира инвестициите, свързани с енергетиката, газовата инфраструктура, подаденото заявление за изграждане на ВЕЦ на Дунав.

Всичко това успяхме да постигнем с дефицит под три процента, посочи той.

Той заяви, че изборите през юни са изключително важни за всички български граждани.

За да мръднем оттук, от двете трети покупателна способност спрямо тази на средния европеец, трябва да се случи една коренна промяна в българското общество – трябва да имаме честен мач, не предварително уговорен, разясни Василев. Трябва, когато се обяви конкурс, независимо за какво, да не е предварително уговорен и да се знае кой ще спечели, отбеляза той. Следващите 10 процента наваксване в икономическото развитие ще са свързани с това ние да можем да направим държавата да има честни конкурси и да няма предварително уговорени дузпи, ей това ГЕРБ и ДПС не могат и не искат да допуснат и затова отиваме на избори, за да решим дали искаме европейско развитие и честни конкурси. Ако искаме европейско развитие и честни конкурси изборът е ясен, заяви Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *