Вандали обраха параклиса „Свети Дух“ в Минерални бани, заковаха и вратата на храма

Вандали за пореден път посегнаха на параклиса „Свети Дух“ в Минерални бани. След неколкократни грабежи този път неизвестни лица са заковали вратата на храма.

72-годишният Пенчо Пенев от години се грижи за параклиса, намиращ се в крепостта „Топлика“. Мъжът почиства храма и го зарежда със свещи. Казва, че през годините мястото се посещава както от християни, така и от мюсюлмани. Всичко е спокойно допреди около година, когато започват вандалските прояви и грабежите.

„Започнаха периодично да разбиват касичката“, разказа той.

Ако не крадат, вандалите нанасят щети на параклиса. Преди време е разбита ключалката на вратата. Последният пример е отпреди броени дни. Пенчо отваря храма за празниците в началото на месец март. Скоро е извършена поредната вандалска проява.

„На 5 март дойдох и се разочаровах. Вратата не се отваряше с ключ. Имаше и забити четири големи пирона“, обясни той. 

Пенчо определя посегателствата като криминални деяния. Мъжът не смята да се отказва. Ще продължи да се грижи за храма, както и за пространството около него. Ще продължи и да разказва на туристите за историята на параклиса. А на вандалите припомня, че е голям грах да се краде, особено от свято място.

Вижте повече в репортажа.

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *