Валерия Велева: Водещата роля е на ГЕРБ

След като Мария Габриел прие папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство, остава въпросът ще има ли нов редовен кабинет?

„Ако говорим за скарването между силите, трябва да имаме предвид, че трябва да са започнали от мирна обстановка, за да се скарат, а те не са. Независимо от това управляваха като коалиция тези 9 месеца, говореха и действаха като такава. Те от самото начало са в спор, няма какво друго да видим в момента. Има някаква висша сила, която е в ръцете на ПП-ДБ, за да диктуват поведението на Бойко Борисов. Той никога не е демонстрирал такова нещо през политическия си живот, а и да прави такива отстъпки“, заяви политологът Георги Киряков в студиото на „Денят ON AIR“.

„Тук водещата роля е на ГЕРБ. Дали ще отидем на избори, копчето ще го натисне Бойко Борисов. ПП-ДБ снощи изглеждаха доста уплашени и се молиха на Борисов да се подпише това споразумение. Даже нещо повече, Христо Иванов каза: „Да, ние сме готови и ДПС да участват в разпределението“ – това доказва, че има отношение на ПП-ДБ, в което те си въобразяват, че водят играта“, коментира журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

„След като се състави, или не се, всеки трябва да каже кой е виновен за съставянето на правителството или защо отиваме на избори. Тагарев наистина е ябълката на раздора в тези преговори, защото ГЕРБ са категорични, че той не трябва да е военен министър и няма да отстъпят, защото той не изпълни нищо. Имам информация, че направо сме се изложили по сагата с изпращането на БТР-и. Европартньорите са ни се смеели как не можем да изпълним обещаното“, добави тя.

„Парите са важни в договарянето на каквото и да е, но по-важни са политиките и лоялността към партньорите, изпълнението на задачите, а те не бяха изпълнени в много министерства, което също е огромна грешка на това управление. Отново хората, избирателите са назад, отново са публика и ще бъдат поставени в ситуацията да гледат изпълнение, познато до болка“, подчерта Киряков.

„Не бива да се мисли кой ще направи първата грешка и ще приеме условията на другия. Затова се водеха преговори, за да има споразумение и хората да знаят какво ще се случва през следващите месеци“, посочи Киряков.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg