„Важното да е наш човек”: Кадър на ГЕРБ лапа тлъста заплата от умираща фирма

В края на септември служебният министър на икономиката Никола Стоянов върна като управител на държавното „Плод-зеленчук“ Габрово кадъра на ГЕРБ Хилда Цвъркалева.

Със заповедта за назначаването на Цвъркалева беше освободен назначеният шест месеца по-рано от Корнелия Нинова местен лидер на БСП Валери Митов. За последните седем години това е шестата смяна на управителя на едва кретащото държавно дружество.

Предприятието, което отчита печалба колкото една сергия за плодове и зеленчуци на пазара, е предпочитано за кадруване от всеки нов министър на икономиката.

Дружеството на практика функционира, за да изкарва заплатата на своя управител и ако успее, заплатите на онези, които работят в него. Така министърът на икономиката, който и да е той, устройва на поста свой приближен, който във всички случаи е и политически доверен, предаде „За истината”.

Важно е да е наш човек

През 2015 г. тогавашният министър на икономиката Божидар Лукарски назначи на мястото Антоан Згрипаров – областен лидер на СДС в Габрово и общински председател в Трявна. Згрипаров бе освободен през 2017 г. от друг министър на икономиката – Емил Караниколов, защото прокуратурата откри, че е декларирал неверни обстоятелства пред Търговския регистър.

Управител стана Анита Велкова – бивш член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания. След по-малко от година, през юни 2018 г., за управител е назначен бившият общински съветник от ГЕРБ в Габрово Хилда Цвъркалева.

От нея през 2022 г. управлението поема областният председател на БСП в града Валери Митов. В края на септември т.г., когато Митов бе водач на листата на социалистите за парламентарните избори на 2 октомври, той е освободен и на негово място отново е върната Хилда Цвъркалева.

Петима Петка не хранят

„Плод-зеленчук“ – Габрово има петима служители, в това число е и управителят. Средната годишна заплата на служителите е 8106 лв. (под 700 лв. месечно), а на управителя 53 625 лв. (около 4500 лв. месечно).

Разходите за осигуровки на година са около 13 хил. лв., за заплати през 2021 г. те са били 90 хил. лв., а през 2020 г. – 88 хил. лв. Размерът на приходите, които публичното предприятие отчита за 2021 г. е 140 хил. лв., за 2020 г. – 141 хил. лв.

През 2020 г. „Плод-зеленчук“ в Габрово има отчетена загуба в размер на 14 хил. лв., а следващата година е на печалба от 15 хил. лв. Дори само тези цифри са достатъчни, за да стане ясно, че държавата няма никакъв интерес от собствеността върху предприятието и това е така от години, ако се съди по годишните финансови отчети, публично достъпни в Търговския регистър.

Губещата държава

Въпреки отсъствието на държавен интерес от габровския „Плод-зеленчук“, дружеството продължава да е в списъка на публичните предприятия към Министерството на икономиката, редом с „Вазовските машиностроителни заводи“ в Сопот, „Кинтекс“, „Държавната консолидационна компания“, „София тех парк“ и др. „Плод-зеленчук“ продължава и да осъмва с нов управител и всеки път, когато в Министерството на икономиката влезе нов министър.

Неслучилата се приватизация

„Плод-зеленчук“ – Габрово е еднолично дружество с ограничена отговорност и 100% държавно участие. Предметът на дейността му е изкупуване, производство и търговия на вътрешния пазар, износ и внос на пресни плодове и зеленчуци, консерви, цветя и амбалаж.

През 1999 г. стартира процедура по приватизация на 80% от дружеството. Със заповед на министъра на икономиката е избран купувач, но заповедта е обжалвана в съда. Делата продължават до 2015 г., след което продажба няма. На следващата година Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол възлага правен анализ за състоянието на предприятието с оглед нова процедура за неговата продажба, но приватизационна процедура така и не стартира до днес.

Управление на държавната собственост

По информация на Сметната палата, към 31 декември 2019 г. Министерство на икономиката има дялове, акции и съучастия в размер на 2.26 млрд. лв. Ведомството има дялове в 97 дружества, като 54 от тях са действащи, 22 са в процедура по ликвидация, а 21 дружества са в процедура по несъстоятелност.

Според одит на Сметната палата дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие не е достатъчно ефективна. Одитът обхваща периода от януари 2018 г. до края на 2019 г. , когато министър на икономиката е Емил Караниколов.

Изводите от одита сочат, че „не е ясно по какъв начин държавните дружества допринасят за постигането на мисията и стратегическите цели на водената от Министерството на икономиката обществена политика за повишаването на конкурентоспособността на икономиката, осигуряване на икономически растеж и ръст на износа, създаване и развитие на индустриална и иновационна инфраструктура, намаляване на административната тежест за бизнеса, подпомагане на малките и средни предприятия и други“.

Точно с такава цел вероятно е създадено и държавното предприятие „Плод-зеленчук“-Габрово, но то просто не работи. Приходите са нищожни, отчисления за държавата напълно липсват, дори работните места в дружеството се броят на пръстите на една ръка.

То обаче съществува и години наред осигурява единствено добра заплата на един местен политически кадър, верен на управляващата партия, която и да е тя. Сега човекът е бивш кадър на ГЕРБ, назначен от служебен министър.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *